Kako smo saznali deset sudija iz Saudijske Arabije su optuženi za veleizdaju koja je kažnjiva smrću nakon što su bili potpisali priznanje da su bili preblagi u slučajevima koji su povezani sa državnom bezbednosti.

Također, kasnije se saznalo da saudijske vlasti u maju 2018 godine uhapsile su Ludžain al Hatlul sa još desetak drugih aktivista koji su se protivili zabrani vožnje ženama u toj zemlji. Ova žena je bila provela 1001 dan u pritvoru a nejna prodoica tvrdi da je bila mučena ta da su joj svakog dana pretlili silovanj*m. Sve više vlasti u Saudijskoj Arabiji ograničavaju korištenje društvenih mreža ili bilo koju drugu slobodniju varijantu života.

Salma al Šehad je kažnjena prvo sa osam godina zatvora da bi joj nakon toga kazna bila produžena na 34 godine zatvora jer je pomagala osobama kojee remete javni red i mir, tako tšo je vesti o njima delila putem društvenih mreža. Za ove žene nema mogućnosti pomilovanja, jer su sudije koje su pokušale da ublaže kazbu optužene za veleizdaju, a sada se otkrilo i šta je sve zabranjeno ženama u Saudijskoj Arabiji.

1. One ne mogu nigde da idu bez pratioca – Žene u Saudijskoj Arabiji nemaju prava da ideu bilo gdje bez pratnje svoga supruga ili nekog muškog rođaka. Osoba koja prati ženu se zove Mahram, a bez njegove dozvole žena ne može da napusti zemlju, ne može da dobije posao, da se uda, da upiše fakultet pa čak ni da se operiše.. U slučaju da žena mora da da izjavu u policiji, Mahram je taj koji identifikuje ženu i govori umesto nje, jer žena ne sme da skida hidžab koji joj pokriva lice. Ono što je zanimljivo je to da se lokalne žene uopšte ne bune protiv Mahrama, već štite svoje pravo da budu pod zaštitom i brigom muškaraca.

Preporučeno