Zna se da većina žena ne mogu ni da zamisle svoj život bez grudnjaka, ali je manje poznato da većina žena, često u neznanju nosi pogrešan broj grudnjaka, a to su pokazala i neka istraživanja. Pa su stoga mnoge žene obratile pažnju na riječi Vere Svobode koja je svjetski poznati stručnjak za ženske grudnjake, a na tu temu Svoboda je rekla sljedeće:

”Prva stvar koja je vrlo bitna je da ne nosite preuske grudnjake jer možete imati velikih problema sa time. Preuski grudnjaci zapravo nazad imaju tregere koji su labavi.”– dodala je i da ćete najbolje prepoznati da li imate pogrešan grudnjak, po bolu kojeg imate u leđima , te je na tu temu dodala i ovo: ”Ukoliko vas bole leđa od nošenja grudnjaka, znači da je preuzak grudnjak na vama, a ako vas ne boli u tom slučaju nosite pravilan grudnjak. Osim toga, ukoliko vam bretele grudnjaka padaju stalno, opet je problem u veličini grudnjaka, jer nosite pogrešnu veličinu grudnjaka na sebi. Svaka žena bi svoje grudnjake trebala mijenjati bar jednom u godini, i to po mogućnosti svakih šest mjeseci,” kaže Svoboda.

Prije nego li obućete grudnjak, ttreba da pričvrstite tregere koji su smješteni na zadnjoj strani grudnjaka, a onda ga provucite ispod vaših grudi, te ih ponovo pričvrstite nazad na leđima. Nakon toga grudnjak više ne bi trebao da bude labav, ali možete da kupite i male jastučiće od  silikona, a njih stavite na svoja ramena. Nakon toga obucite grudnjak i na taj način vam se više neće stvarati rane na ramenima od previše zategnutog grudnjaka. Kako bi vam grudnjaci trajali duže, zakačite ih za neku vješalicu, nemojte ih držati u ladici.