Sigurni smo da se barem neko od vas barem jednom susreo sa urastanjem dlačica koje mogu da naprave problem, ali u većini slučajeva za to nije potreban nikakav medicinski zahvat. Nekako je ovo više problem kod muškaraca nego kod žena, mada se i njima zna desiti nešto ovako. Urasla dlaka je dlaka koja se uvila nazad u kožu. Medicinski je poznata kao “pseudofolikulitis barbae”, a najčešća je kod ljudi koji imaju gustu, grubu ili kovrdžavu dlaku.

U većini slučajeva urasle dlake su potpuno bezopasne i one same nestaju, a rijetke su situacije kada se one inficiraju, i to može da bude veoma bolno, i u tom slučaju najbolje je da se ne brijete, kako biste svojoj koži omogućili da se ona oporavi. Iz Svjetske zdravstvene organizacije vezano za ovu temu oni su rekli sljedeće: “Ako urasla dlaka ili područje oko nje postane veoma bolno, vruće, crveno ili natečeno, možda bi trebalo da posetite lekara opšte prakse. To je posebno važno ako ste dobili visoku temperaturu ili ako osećate groznicu”.

Ukoliko se urasla dlaka ne tretira na vrijeme, to može da dovede do komplikacija koje mogu da budu itekako smrtonosne, a jedan od najboljih primjera za to jeste jedan čovjek iz Ohija, koji je imao operaciju 2016.godine, i ista je trajala šest sati, a sve zbog toga jer je on imao uraslu dlaku. Prošlo je tri godine od kako je njemu dlaka urasla, a koju on nije liječio, pa je zbog toga dobio cistu na nozi, i zbog toga je on četiri mjeseca bio u bolnici u komi. Ostatak teksta pročitajte ovde.