Za danas jedna jako korisna tema, koja će svakako da zanima apsolutno svaku ženu. Menopauza u užem smislu označava zadnju menstruaciju u životu jedne žene, i svakako da pokazuje da ona na žalost doživljava proces starenja, što je neminovna stvar. Posledica je pada funkcije jajnika, kao i proizvodnje samog hormona estrogena.

Jer, ako niste znali, jajnici žena sadrže u svom površinskom delu folikule, koje su ispunjene tekućinom u kojima se nalaze jajne stanice. Naime, prelazni period prema menopauzi nastupa već 10-ak godina pre poslednje menstruacije, kada počinje i opadati reprodukcijska sposobnost žene. Ona u tom periodu jako teško može da zanese, a mogućnost pobačaja je jako velika u tom periodu.

Do značajnih hormonalnih promena dolazi otprilike 8 do 10 godina pre menopauze, a 4-6 godina pre menstruacijski ciklusi postaju nepravilni s brojnim kliničkim znakovima. Mi ćemo tako danas da govorimo o simptomima kojii vam pokazuju da vam kreže menopauza. Tako su stručnjaci sa fakulteta u Kvinslendu shvatili da je 48. godina prosečna dob kada žena počne doživljavati simptome menopauze, pa čak u nekim retkim s slučajevima i ranije. Tokom tog perioda, žene mogu imati neugodne simptome, a sve su vezane za hormonalne promene, o kojima govorimo danas.

Prva i osnovna stvar koja se može primetiti jeste nagla promena samog raspoloženja. Nakon toga, žene se znoje i osećaju se grozničavo, onda odjednom pocrvene, da bi nakon samo par minuta imale i groznicu. Problem sa spavanjem su jedan od najpoznatijih simptoma koje žene imaju za vreme menopauze, tako da je puno bolja opcija med i čaj sa mlekom, a nikako tablete za soavanje..

Preporučeno