Nakon razornih događaja koji su se desili 3. maja u Osnovnoj školi Vladislav Ribnikar na Vračaru, majka mlade žrtve E.K., uputila je srdačnu poruku rečima koje su bile i moćne i dirljive. U pismu pod naslovom “Roditeljima nesputanog dječaka” autor iznosi mnoštvo novih informacija o iskustvima mladih iz odjeljenja VII2 prije tragičnog događaja. Pismo koje je napisala majka E.K. Nina Borowicz-Kobelski, reprodukovano u cijelosti:

Roditeljima dječaka koji nije dobio odgovarajući tretman, ako ikada dođete u potragu za nama i izrazite kajanje govoreći: “Molimo vas za oproštaj jer nismo bili svjesni ispravnog toka akcije i duboko žalimo zbog svojih postupaka”, znajte da smo voljni da vas saslušamo. Naša vjera u pravdu se smanjila, ali i dalje ostajemo pri vjeri u dobrotu čovječanstva i važnost istine. Opšte je poznato da se naš razred, VII2, razlikovao od ostalih ne po svojoj akademskoj sposobnosti, već po tome što su oličavali osobine dobrog karaktera i drugarstva. Svakog dana su s entuzijazmom pristupali studiju i vraćali se kući s osjećajem ispunjenja.

Sjećate li se vremena kada su naša djeca pohađala jezički kamp u Francuskoj? Bilo je to tako divno iskustvo jer smo dobili brojne video snimke na kojima se odlično zabavljaju. Još uvijek se živo sjećam kako sam ih gledao kako pjevaju pored kamina, prepuštaju se tematskim večerima i kreću na uzbudljiva putovanja. Bilo je dirljivo vidjeti ih kako se povezuju i stvaraju trajna sjećanja. Osim toga, proveli su nebrojene sate smijući se i kartajući zajedno u svojim sobama do sitnih noćnih sati. Bila je to zaista radosna prilika!

Teško je zamisliti da ne biste bili svjesni pozitivnog iskustva vašeg sina u novom razredu, pogotovo što ste izrazili zahvalnost učiteljici na tome kako su ga vršnjaci dobro prihvatili.

Preporučeno