Za danas jedna jako zanimljiva priča koja je itekako povezana sa sujevjerjem koje je na Balkanu itekako popularna. Vjerujemo da jako puno vas kada vidi crnu mačku na putu jednostavno ne želi da pređe preko ceste jer je sigurno negdje čuo da to donosi jako veliku nesreću, tako da će sačekati da neko drugi prođe prije vas samih.

Isto tako ima raznih vjerovanja, a sve zavisi od regije do regije, po selima je ovo itekako popularno jer su tu narodna vjerovanja u stvari i nastala. Primjera radi na selima nijedan fdomaćin ne želi da ima orah u dvorištu, jer smatra da je on itekako nesretan po porodicu koja živi na tom mjestu. Isto tako poslije zalaska sunca nije preporučljivo da se hoda po drnjaku, to jeste mjestu gdje se sjeku drva, a koja se uglavnom nalaze izvan dvorišta samih kuća. 

Također ima vjerovanje da ako vidite bubu koja je pala na leđa, ako joj pomognete da se okrene na noge, onda ste oprali svojih 7 do 9 glavnih grijeha. Isto tako važi, da ako razbijete tanjir u kući u istu vam dolazi jako puno sreće i radosti, ali ih zbog ovoga nemojte sa razlogom da razbijate. 

Isto tako djetelina sa 4 lista je itekako sretna, ali isto tako jako rijetka, zato ako je gdje vidite, uberite je i nosite je uvijek sa sobom. Isto tako ako vam na putu pas dođe u susret, imaćete jako puno sreće baš taj dan. Isto tako ako gavran grakće, i preleti preko vaše glave, čuvajte se taj dan, donijeće vam itekako zlu kob i veliku nesreću. 

Preporučeno