Bake Izetbegović progovorio je o otcjepljenju Republike Srpske od Bosne i Hercegovine. Rekao je da ovo nije država za koju se njegovo tac zalagao i onakva kako zaslužuju građani ove zemlje.

Bake je rekao da je Bosna opstala uprkos svemu i da ona ide naprijed ali da je njen napredak prespor zbog ogromnih opstrukcija.

Bake je rekao da će učiniti sve u interesu ove zemlje ukoliko RS pokuša da se otcijepi.

Bakir Izetbegović rođen je 28. lipnja 1956. u Sarajevu. Sin je prvog predsjednika nezavisne Bosne i Hercegovine Alije Izetbegovića.

Osnovnu i srednju školu završio je u Sarajevu, a diplomirao je na Arhitektonskom fakultetu Sveučilišta u Sarajevu 1981. Od 1982. do 1992. godine Izetbegović je radio kao konzultant u arhitektonskoj konzultantskoj tvrtki.

Velik je doprinos dao mnogim društvenim aktivnostima – bio je član Upravnog odbora Nogometnog kluba Sarajevo, član Upravnog odbora Košarkaškog kluba “Bosna”, člana Uprave muslimanskog humanitarnog društva “Merhamet”. i član Vijeća Islamske zajednice Bosne i Hercegovine.

Otac ga je pripremio za osobnog asistenta da bude budući bošnjački vođa. [2] Bakir Izetbegović ušao je u politiku 2000. godine, a nakon što je bio na dvije regionalne skupštine izabran je u Parlament BiH 2006. godine. U svibnju 2015. izabran je za predsjednika Stranke demokratske akcije.

Od 1991. do 2003. godine bio je ravnatelj Građevinskog instituta Kantona Sarajevo. Zamjenik voditelja kluba SDA u Skupštini Kantona Sarajevo postao je 2000. godine, što je nastavio postupno i na višim razinama – u Zastupničkom domu Parlamenta FBiH od 2002. do 2006. godine, te u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine od 2006. do 2010. godine. Postao je i predsjedavajući Delegacije Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine u Parlamentarnoj skupštini Vijeća Europe.

Izetbegović je član Predsjedništva SDA od 2002. godine i član stranke od osnivanja 1990. godine. Na općim izborima održanim u listopadu 2010. godine izabran je za člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine od bošnjačkog naroda. U listopadu 2014. ponovno je izabran na tu dužnost. Prema rotacijskom sustavu Predsjedništva BiH, Izetbegović je predsjedao Predsjedništvom BiH sredinom ožujka 2016. godine.