I dalje smo uz vijesti koje nam dolaze sa svih strana svijeta, a najviše kao što i sami možete da vidite na repertoaru imamo crne hronike. Snijega nije bilo nikakko cijelu zimu, a kako gledamo po vijestima i internet portalima, on je definitivno počeo da zatrpava cijelu Evropu. U Srbiji je tako jučer počeo da pada jakim intenzitetom, a ni u ostatku Evrope nije puno bolja situacija po tom pitanju. 

Najgora situacija u cijeloj Evropi je u Španiji, gdje je njihova tradicionalna oluja “Filomena” donijela velike snježne padavine, koje su paralisale skoro cijelu zemlju. U cijeloj ovoj priči osim vatrogasaca i policije, uključila se i vojska koja je spasila preko 1.500 ljudi iz automobila koji su ostali zatrpani na zavejanim doijelovima putnih pravaca. 

Kod Malage se jedna žena udavila kada je auto sletio sa ceste u nabujalu rijeku, dok je u Valensiji jedan beskućnik smrznuo tokom prethodne noći. U Madridu su tako na isti način u posljednja 24 sata pronađena još 3 beživotna tijela koja su bila zatrpana sa velikom količinom snijega koji je padao sa petka na subotu. 

People walk amid a heavy snowfall in Madrid on January 9, 2021. – Heavy snow fell across much of Spain, leaving huge areas blanketed in white as Storm Filomena brought wintry weather not seen in decades to the Iberian peninsula. (Photo by GABRIEL BOUYS / AFP)

Tako se jutros oglasio i ministar unutrašnjih poslova Fernando Grande-Marlaska, koji je napomenuo ljude da ovaj vikend ne izlaze bez prijeke potrebe napolje. Snijeg je zatrpao preko 650 puteva u cijeloj zemlji, a prema procjenama stručnjaka ovo je najveća oluja u posljednjih 50 godina. 

Preporučeno