U današnjem članku malo govorimo o domaćoj estradi i kako se nekada nastupalo pod okriljem bivše države. To su bila neka totalno druga vremena kada se tražio i gledao kvalitet a ne izgled. Vrlo dobro znamo na šta to liči današnja scena i šta se zahtjeva. Zato se na veseljima pjevaju pjesme od Snežane Đurišić, Šabana Šaulića, Zorice Marković, a ne od Sandra Afrike. Da li se slažete sa nama?

Mi se danas podsjećamo nekih velikih zvijezda, koje su imale sjajnu karijeru, a koji su se samo ugasili preko noći. Iz ovih ili onih razloga su jednostavno nestali sa scene, a jedna od takvih je sigurno kraljica romske muzike, Ljiljana Petrović Butler. Usnija Redžepova joj jedino može parirati po tom pitanju. Prodala je na stotine hiljada ploča, ali sa početkom ratnih dešavanja 90 ih godina prošloga vijeka, Ljiljana je bukvalno nestala sa scene. 

Rođena je 1944 godine u Beogradu, a sa samo 16 godina krenula je njena kafanska karijera, koja je bila više nego uspješna. Ljiljana je početkom nesretnog rata sa troje djece prebjegla u Njemačku gdje je radila sve i svašta. Čistila je klozete i restorane, sve je radila i ničega je nije bilo stid, jer je morala prehraniti troje gladnih usta. 

2002 godine je Mostar Sevdah Reunion pozvao u studio, gdje je bila počasni gost i malo je oživjela karijeru, ali je već tada bila teško bolesna. 2009 sa Ninom Badrić snima pjesmu “Kralj života mog”, sa kojom je pobjedila na festivalu. Godinu dana poslije, na žalost nas je napustila velika LJiljana. Sjećate li je se vi?

Preporučeno