Prošlo je nekoliko godina otkako je preminula Mira Furlan, ikona jugoslavenske i svjetske kinematografije. Iako smo cijenili njezina filmska postignuća i uživali u njezinim strastvenim nastupima na pozornici, naša se ljubav prema Miri protegla daleko izvan okvira ekrana i pozornice. Njezin suprug Goran Gajić prije nešto više od godinu dana objavio je njezine memoare “Ona me voli više od svega na svijetu”, koje je u Srbiji objavila izdavačka kuća “Buka”. U memoarima je glumica jedno poglavlje posvetila svojoj velikoj ljubavi s Goranom, a unutar tog poglavlja napisala je i odlomak o njemu. “Povjerenje. Apsolutno i potpuno povjerenje. Mogli smo podijeliti sve jedno s drugim, znajući da ćemo se razumjeti u potpunosti. Prvi put u životu nisam morala slušati optužbe da sam prežestoka, preteška, previše posesivan ili previše zagušljiva.

Moj intenzitet odgovarao je njegovom. Dočekao je moju ljubav raširenih ruku, punog srca. Nisam morala cenzurirati svoje osjećaje. Nisam morala biti oprezna ili se pretvarati da se držim na sigurnoj udaljenosti. Ono što sam doživjela bilo mi je posve novo i nisam mogla a da se ne zapitam postoji li kvaka. Međutim, pokazalo se da nema kvake. Taj je čovjek želio moju ljubav i trebao ju je, ali ne na posesivan ili ograničavajući način . Žudio je za specifičnom kvalitetom i količinom ljubavi koju sam mu samo ja mogla dati. Za razliku od muškaraca na koje sam bila navikla, koji su me željeli samo u malim, podnošljivim dozama, on je moju ljubav prigrlio i pozdravio u potpunosti. Po prvi put, ja bio u mogućnosti izliti svoju ljubav na nekoga tko je uzvratio neodoljivom i sveobuhvatnom ljubavlju prema meni.
Ljubavna priča Mire Furlan i Gorana Gajića započela je sredinom osamdesetih godina prošlog stoljeća, no njihova je veza od samog početka naišla na negodovanje mnogih.

Prvi put su se susreli na nastupu glazbene grupe Le Cinema 1986. godine. Mira, koja je bila vokal u bendu, nakon što je upoznala Gorana, počela je putovati između Zagreba i Beograda. Da je on ljubav njezina života shvatila je kad su bili na brodu od Hvara do Visa i on se neustrašivo popeo na visoki jarbol. “Popeo se na jarbol broda koji nas je vozio od Hvara do Visa. Gledajući ga kako se jednom rukom drži za taj neopisivo visoki jarbol, shvatila je da je on čovjek koji se ne boji. Na kraju, rekoh sam sebi. Moj dosadašnji susreti s osobama suprotnog spola uglavnom su bili susreti s potpuno prestravljenim muškarcima”, ispričala je tada Mira. Iako je bio Beograđanin, diplomirao je režiju na beogradskoj Akademiji i radio je uglavnom u Beogradu.

U tom razdoblju počela su se javljati nacionalistička neprijateljstva. Zbog toga su hrvatski mediji optužili izvjesnu glumicu za simpatiju Srbije, označivši je izdajicom. Stvari su ubrzo krenule naopako – njezinoj baki oduzeli su stan, dobila je otkaz u HNK, a u pojedinim danima dobila je i po pedesetak prijetnji smrću. Ironično, činilo se da su te okolnosti samo ojačale njezinu vezu s Goranom. Godine 1991. preselila se u Beograd kako bi bila s njim, a zajedno su prodali auto i otputovali u Ameriku u potrazi za svjetlijom budućnošću.

Preporučeno