Dogodilo se nekoliko incidenata u kojima su gosti u talijanskim restoranima ostali ogorčeni nakon što su objedovali. Jedan takav događaj izvijestila je blogerica Selvađia Lukareli, koja je podijelila svoje iskustvo u Finale Ligureu, gradiću u blizini Genove. Lukareli je zatražila prazan tanjur od svog konobara kako bi mogla podijeliti jelo sa svojom kćeri. Međutim, restoran joj je naplatio dva eura za prazan tanjur, nazivajući ga na računu “piattino condividente”, ili dijeljenje tanjura, prema Scatti Digusto. Nadalje, na račun joj je dodana naknada za postavljanje stola od 7,5 eura, što je uobičajena praksa na tom području.

Ukupni račun iznosio je 55,5 eura. U odgovoru na Lukarelijev osvrt, restoran je branio svoju praksu naplaćivanja dijeljenja tanjura navodeći da je to standardna komercijalna praksa. Pojasnili su da tanjur nije samo prazan tanjur, već dodatna porcija za drugu osobu. Kada gost zatraži da obrok dijele dvije ili tri osobe, to zahtijeva korištenje dodatnog posuđa, pribora za jelo, salveta i vremena osoblja, što se odražava na dodatni trošak jelovnika, prema odgovoru vlasnika restorana. Prema talijanskim medijima, regija Ligurija na sjeveru Italije jedna je od najskupljih turističkih destinacija, a cijene od La Spezije do Alassija rastu svake godine.

Ništa bolja situacija nije ni u Hrvatskoj, mlada turistkinja Teona iz New Yorka, koja za sebe kaže da je blogerica o modi, ljepoti i putovanjima, nedavno je na TikToku i Instagramu objavila šok zbog hvarskog računa. Ukupni trošak računa iznosio je 402,42 eura. Pokrovitelj je pohvalio hranu kao izvrsnu. To je rezultat konobarevog prijedloga za predjelo i glavno jelo, koji je prihvaćen. Konobar se također raspitivao o razini gladi, na što odgovor nije bio pretjerano gladan.

Razočarani Njujorčanin pitao se koliki bi račun iznosio da su više gladovali. Smještaj na Hvaru, kao i sam otok, pohvalio je isti pokrovitelj koji je dao i preporuke. “Grad je zapanjujući, a Jadransko more je očaravajuće plave nijanse.” Osim na Hvaru, zaustavljali su se u Korčuli i Dubrovniku. Dok su se neki korisnici društvenih mreža složili da su cijene visoke, drugi su izrazili kritiku prema komentarima pokrovitelja.

Preporučeno