Život Stephena Hawkinga obilježen je njegovim značajnim doprinosom našem razumijevanju svemira i njegovog porijekla. Često je ulazio u pitanja koja su se križala s religijskim i filozofskim uvjerenjima. Iako nije u potpunosti odbacio mogućnost Božjeg postojanja, njegova znanstvena nastojanja i logično razmišljanje doveli su ga do toga da prihvati ateizam. Nakon njegove smrti, njegova obitelj objavila je izjavu koja bi mu izmamila radost i osmijeh. Hawkingov stav o Bogu može se pratiti unazad do njegovih znanstvenih istraživanja, posebno u poljima kozmologije i teorijske fizike. Njegovo najpoznatije djelo, “Kratka povijest vremena”, privuklo je pozornost i znanstvene zajednice i šire javnosti.

U ovoj knjizi Hawking izlaže svoje kozmološke teorije, razrađujući Veliki prasak, crne rupe i prolazak vremena. Ta su znanstvena objašnjenja ponudila naturalistički okvir za razumijevanje svemira, dovodeći u pitanje tradicionalne religijske narative. Hawkingov primarni argument protiv postojanja konvencionalnog božanstva temeljio se na načelu uzročnosti u znanosti. Doveo je u pitanje potrebu nadnaravnog bića za rasvjetljavanje postanka svemira, tvrdeći da su sami zakoni fizike dovoljni za objašnjenje podrijetla kozmosa. Hawkingova je pretpostavka da se početna singularnost svemira, trenutak apsolutne gustoće i topline iz kojeg je nastao, ne mora pripisati nikakvoj božanskoj intervenciji. Umjesto toga, može se razumjeti kroz primjenu principa kvantne fizike.
U svojoj prvoj knjizi završio je izjavom:

“Ovo bi bio krajnji trijumf ljudskog intelekta – jer tada bismo posjedovali razumijevanje Božjeg uma.” U 2014. godini, tijekom intervjua za El Mundo, izrazio je: “Prije shvaćanja znanosti, uobičajeno je vjerovati da je svemir stvorio Bog. Međutim, znanost sada pruža uvjerljivije objašnjenje.” Pojasnio je da njegova izjava, “spoznali bismo Božji um,” znači da ako Bog postoji, imali bismo isto znanje kao On. Ipak, Bog ne postoji. Ponovio je svoje uvjerenje u zaključku svoje druge knjige, Kratki odgovori na velika pitanja, izjavom: “Nitko ne kontrolira svemir. Nema Boga. U upečatljivoj izjavi, bilo je to prvi put da je izričito izjavio da ne vjeruje u postojanje božanskog bića. “Moje uvjerenje je da se prirodni svijet pridržava znanstvenih zakona… Te je zakone možda uspostavila viša sila, ali intervencija navedene sile da ih prekrši nije vjerojatna.

” Dodatno, primijetio je da “iako je moguće zakone znanosti nazivati ​​’Bogom’, to ne bi značilo osobno božanstvo s kojim bi netko mogao komunicirati.” Stephen Hawking preminuo je 14. ožujka 2018. Njegova obitelj odlučila je sponzorirati uskršnji dobrotvorni ručak u crkvi u Cambridgeu u Engleskoj, gdje je rođen i odrastao. Na stolu je stajala poruka koja je glasila: “Današnji je obrok dar od Stevena. Od obitelji Hawking.” Obitelj Hawking nastojala je učiniti nešto korisno za svoju zajednicu, čin za koji su vjerovali da bi ga Stephen odobrio. Mjesto događanja – crkva – nedvojbeno bi izmamilo osmijeh proslavljenog znanstvenika.

Preporučeno