U današnjem članku pisat ćemo o jabukovom sirćetu, koje ima mnogo benefita po naše zdravlje , ali ćemo se i dotaći mitova koji se vežu za isti. Jabukovo sirće je prije svega prehrambeni proizvod. Osnovni sastojak mu je sirćetna kiselina. Prednost domaćeg jabukovo sirćeta u odnosu na industrijski dobijeno (bijelo) sirće je ta što ono sadrži veoma korisnu jabukovu kiselinu.

Pored toga, sadrži i druge kiseline, minerale, vitamine i esencijalne aminokiseline kao i kalij. Sirće spada u neophodne namirnice za ljudsku ishranu bilo da je alkoholno, vinsko ili jabukovo koje se koristi se kao i svako drugo sirće s tim što je zdravije od ostalih do te mjere da se često upotrebljava kao lijek. Naime, od davnina se vjeruje da će čaša tople vode i kašika jabukovog sirćeta sa medom, na pola sata pre obroka da ubrzaju metabolizam, te da pomognu pri mršavljenju, a generalno i ima takav uticaj. Međutim, da li je to stvarno istina? “Ako se pod ‘ubrzava metabolizam’ misli zapravo na to da popravlja probavu i pospešuje stolicu, ona da”, objasnio je gastroenterolog dr Aleksej Paramonov za ruske medije.

“Međutim, glavni aktivni sastojak ove mešavine je čaša tople vode. Ona će probuditi gastrointestinalni refleks i bez dodavanja sirćeta. Na žalost mnogih, ovaj efekat nije povezan sa kontrolom težine.” Kada je reč o tome da li je jabukovo sirće najzdravija opcija u odnosu na ostale , gastroenterolog je otkrio i sledeće : “Da li je sirće nastalo kao produkt fermentacije jabuka, grožđa, bresaka ili nekog drugog voća, to nije važno. Činjenica je da je stono sirće dobijeno sintetički, hemijskim procesima, pa tako može sadržati ‘nečistoće’. Kvalitetno sintetičko sirće po svojim biološkim svojstvima malo se razlikuje od jabukovog ili vinskog sirćeta. Dakle, najveća razlika među njima je ukus”, napominje doktor.