U ovom tekstu imamo jednu veoma uznemirujuću vijest, a radi se o tome da je u Hrvatskoj, konkretno u Istri nedaleko od morske obale, 12. marta nastao snimak ogromne morske ajkule, koja je druga najveća riba na cijelom svijetu. Od nje je samo veća kit ajkula. Inače, ovdje se radi o ajkuli koja ne bi trebala da bude opasna po ljude, a sve je snimio Dino Deronjić koji je svoj susret sa velikom nemani podijelio i na društvenim mrežama. On je bio sa svojom brodicom u blizini mjesta Raša, kada je primijetio neko čudno kretanje oko svoga broda. Izvukao je svoj telefon te je snimio ogromnu morsku neman.

Ovakve ajkule, kako je poznato, žive u Jadranskom moru već nekoliko stotina godina, to je zaštićena vrsta i ponekad se pojave i blizu obale. Sporo se kreću i isključivo se hrane planktonima, te obično ne predstavljaju nikakvu opasnost za ljude ili za plivače i ribare. Ipak, sve ove informacije nisu smirile građane koji su veoma uznemireni sa činjenicom da se ovakva neman može pojaviti u njihovoj blizini dok su u moru:

“Uzalud to šta ste napisali da nije opasnost za ljude, mislim da je uživo vidim da ne bi više nikad u životu išao dalje od 20 metara od obale”, bio je samo jedan od komentara ispod snimka. Drugi su pokušali sve to da bace malo na šalu, te su rekli kako je ova ajkula odlična priprema za narednu turističku sezonu. Ipak, mora se priznati da sama slika nije niti malo prijatna, i malo ko bi ostao ravnodušan da se ovakvo nešto pojavi u njegovoj blizini

 

 

Preporučeno