Kandidatkinja za predsjednicu Srbije Milica Đurđević Stamenkovski je prema obrađenom izbornom materijalu, imala 4,25 % glasova na nedavno završenim predsjedničkim izborima, a njena stranka Zavetnici na parlamentarnim izborima osvojila 3,74 % glasova birača. Svi se danas, kako u Srbiji, tako i u regiji pitaju ko je ta Milica Zavetnica, čije je pravo ime Milica Đurđević Stamenkovski? Ona je rođena 1990 godine i odrasla je u Kaluđerici, a gimnaziju je završila u Beogradu, a tu je na kraju završila i Fakultet političkih nauka. Njen je otac Rajko Đurđević, koji je bio dramski pisac, novinar, ratni reporter, a koji je 2012. godine učestvovao u osnivanju pokreta ”Zavetnici”. Poslije toga se i Milica bila pridružila tome pokretu te je godinama portparol te organizacije. I mada mnogi misle da je ona predsjednica, ona je samo član Predsjedništva te organizacije

Udata je za predsjednika svoje stranke Stefana Stamenkovskog. 2017. godine ih je vjenčao tadašnji mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije, koji im je i otpjevao pjesmu “Ječam žnjela kosovka djevojka”. Prije uspjeha na ovim izborima, Milica je u tri navrata bezuspješno pokušavala da uđe u parlament, a očito je da je za nju četvrta sreća, jer joj je ovoga puta to pošlo za rukom. Prvi put se kandidovala za poslanika u Skupštini na izborima 2014. godine, sa “Patriotskim frontom” Borislava Pelevića, ali su osvojili tek 4,514 glasova i ostali ispod cenzusa.

Nakon toga je dvije godine kasnije pokušala da sama okuša svoju sreću, te je imala tokom kampanje i nekoliko fotografija sa ministrom vanjskih poslova Rusije Seregejom Lavorvom, ali joj ni to nije pomoglo da osvoji dovoljno glasova da pređe izborni prag. Poznata je i da je zajdno sa Zavetnicima tokom kampanje 2018. godine na prostorije “Žena u crnom”,” Centra za kulturnu dekontaminaciju” i Inicijative “Ne davimo Beograd” lijepila naljepnice sa natpisima “Strani agenti” i “Zatvoreno od 4. marta”.

Ostatak teksta pročitajte OVDJE

Preporučeno