Da nam je neko prije samo 20 godina govorio da ćemo stvarni život da zamjenimo sa električnim pomagalima u svakom segmentu života, niko nam apsolutno ne bi vjerovao. Sada je cijeli život i stvari koje ga okružuju udaljen samo jedan klik od vašeg telefona. Računi se plaćaju preko mobitela, naručuje hrana, komunicira sa drugim krajem svijeta, naprosto je sve na dohvat ruke. 

Međutim, takve stvari donose i neke loše stvari koje su postale svakodnevnica, a koje se redovno završavaju u rubrici crna hronika. Mi danas govorimo o valuti koja će po svemu sudeći u narednim godinama u potpunosti zamjeniti standardnu valutu a ona se zove bitcoin. To je kripto valuta koja se pojavila sada več davne 2009 godine koju je stvorio Satoshi Nakamoto. 

To su u stvari računarske datoteke koje se slažu u računarski novčanik, a sve kasnije možete da pretvorite u pravi novac i na taj način jako dobro da zaradite. Džejms Hauvels 37 britanac je još prije par godina počeo sa rudarenjem ove valute i skupio ih je blizu 7.500 hiljada. Pokvario mu se laptop, dijelove je složio u vitrinu a hard disk ostavio na sigurno, Nakon par godina je shvatio da je bacio i hard disk, a u međuvremenu vrijednost je toliko skočila da je sada vrijedilo sve oko 270 miliona dolara. 

Odmah je uputio dopis Njuportu, gradiću u kojem živi da prekopa smetljište, jer je siguran da je hard disk završio na ovom mjestu. Ponudio je gradskom vijeću 1/4 tršišne vrijednosti hard diska. Međutimoni če teško pristati na to, jer su veliki troškovi a niko ne garantuje da je disk baš na smetlištu.

Preporučeno