Korona virus je i dalje opasnost broj 1 na svim ovim prostorima, i jednostavno nema namjeru da se smiri. Ljudi masovno oboljevaju, dok, oni teži slučajevi završavaju na žalost na respiratorima i za njih je sve manje i manje nade. Uzaludne su i mjere kriznih štabovakoji rade na sve većim mjerama, uzaludna su i zatvaranja lokala i restorana, kada opet imamo neodgovorne pojedince koji ne nose zaštitne maske. 

Iste te zaštitne maske i nisu baš neka zaštita, ali jednostavno bolje je i takva zaštita nego nikakva, zar ne? U Sbiji je po tom pitanju najgora i najteža situacija, jer su sve veći brojevi zaraženih osoba, a prije par dana smo imali brojku od skoro 6 hiljada zaraženih ljudi, a kako su naveli iz samog kriznog štaba, ako se nastavi ovakav trend zaraze, jako brzo bi mogli doći na brojku od 8 do 9 hiljada zaraženih osoba, što je jako pogubna cifra u ovom trenutku.

Sada i pored korone virusa, imamo još jednu alarmantnu vijest koja nam dolazi iz Slovenije gdje su zabilježeni jako veliki brojevi ptičijeg gripa, a prvi takvi su zabilježeni u području oko Pirane. Tu vijest je prvi objavio navionalni Univerzitet za veterinu, a cijelu ovu vijest prenijela je jutros i RTS Slovenija. Kod zaraženih ptica je otkriven i podvirus H5N8, koji u ovom trenutku nije nikako opasan po ljude. 

Ptičija gripa se može pojaviti kod svih vrsta ptica, a na čovjeka se prenosi putem hrane, vode, odjeće i obuće. Tako su rano jutros vlasti Slovenije cijelu državu proglasili visokorizičnom zonom. Vaša mišljenja o svemu?

Preporučeno