Popularna tema ovih dana je definitivno vručine koje su pristigle i poprilično su nesnošljive za večinu stanovništva. Ljudi prisežu zatamnjivanju domova raznim vrstama roletni a ni sami nisu svjesni šta to zapravo znači. Nedavna studija provedena na renomiranom Sveučilištu u Oregonu, pod vodstvom dr. Akašana Fahimipura, donijela je zapanjujuća otkrića koja dovode u pitanje naš konvencionalni pristup životnim nastojanjima.

Kako prenosi Espreso.rs, otkriveno je da je ostavljanje otvorenih roletni korisnija praksa za očuvanje zdrave okoline. To je zbog činjenice da sunčeva svjetlost ima sposobnost eliminirati bakterije koje se nalaze unutar čestica prašine.

Nalazi ove studije objavljeni su u cijenjenoj znanstvenoj publikaciji “Microbiom”. Kako bi proveli svoje istraživanje, znanstvenici su bakterije prisutne u kućnoj prašini podvrgli trima različitim okruženjima, a sva su bila pažljivo kontrolirana. Ova okruženja uključivala su sobu bez ikakvog svjetla, sobu osvijetljenu prirodnim svjetlom i sobu osvijetljenu UV svjetlom.

Nakon što je proteklo razdoblje od 90 dana, istraživači su nastavili prikupljati različite uzorke i podvrgnuti ih temeljitoj analizi. Rezultati ovog istraživanja definitivno su otkrili korelaciju između razine izloženosti svjetlu i količine bakterija prisutnih u uzorcima prašine. Uočeno je da je u sobama bez svjetla stopa razmnožavanja bakterija bila znatno veća, dosegnuvši alarmantnih 12 posto. Nasuprot tome, soba opremljena UV svjetlom pokazala je najmanji broj bakterija, mjeren od samo 6,1 posto, a odmah iza nje je bila soba osvijetljena prirodnim dnevnim svjetlom, koja je zabilježena na 6,8 posto.

Nadalje, mikroorganizmi otkriveni u slabo osvijetljenoj prostoriji bili su značajno povezani s respiratornim problemima, daleko nadmašujući one prikupljene u dobro osvijetljenoj prostoriji. Dr. Fahimipur dao je značajnu najavu u vezi s našim istraživanjem, potvrđujući drevno vjerovanje da dnevna svjetlost ima sposobnost istrijebiti mikrobe sadržane u česticama prašine.

Preporučeno