Danas govorimo o zdravlju kože, koje apsolutno svako od nas zanemaruje, a laktovi su itekako zanemareni a trebali bi ih tretirati sa kremama i to bar poslije tuširanja, ako ništa drugo. Irina Skorudageva, poznata dermatologinja sa moskovskog Univerziteta govorila je jako opširno na ovu temu. Ona je rekla da su posebno u opasnosti ljudi koji jako dugo sjede za kompjuterom, i samim time, opterećuju i troše svoje laktove.

Vazomotorni ranitis, alergija na hranu ili bilo koji oblik dermatitisa može biti znak da nešto nije u redu sa vašim organizmom, a to se posebno reflektuje suhom kožom na laktovima, koju gotovo niko ne zagleda niti ne primjećuje. Ako vam još krene pucati koža na ovim dijelovima tijela, to je očiti znak da vam fale vitamini A, B i D. Ne mora to tačno značiti, jako je moguće da unosite ove vitamine u organizam, ali se oni ne apsorbuju na najbolji mogući način.

Psorijaza se najprije javlja na laktovima i na koljenima u vidu oštećene kože ili crvenih malih mrlja, koje su baš simptomatične. Također guljenje kože, kao i manje infekcije su možda znak da vam tijelo zahvata i dijabetes, koji je preporučen da se što prije otkrije. 

Ovaj dermatolog zato savjetuje, ako su vam laktovi izuzetno suhi i svrbe vas, pogotovo nakon tuširanja, da podhitno posjetite svoga dermatologa, jer je, naravno puno bolje spriječiti nego liječiti. NIkada ne koriostite neke kreme na svoju ruku, prije upotrebe bilo koje konsultujte se sa svojim dermatologom.

Preporučeno