Dr Stevan Blagojević, načelnik Instituta za opštu i fizičku hemiju, podijelio je svoja saznanja o najefikasnijim metodama za čišćenje našeg omiljenog voća i povrća i eliminisanje štetnih pesticida iz njih.

Važno je oprati voće i povrće prije konzumiranja kako biste uklonili prljavštinu, pesticide i bakterije koje mogu naštetiti našoj dobrobiti. Neki ljudi jednostavno koriste vodu da ih navlaže, dok drugi preferiraju sveobuhvatniji pristup upotrebom sode bikarbone za dubinsko čišćenje. Neophodnost i uticaj upotrebe sode bikarbone za zaštitu naše omiljene hrane tema je rasprave. Mnogi od nas su vidjeli virusni trik upotrebe sode bikarbone na jagodama na internetu. Da bi se to rasvjetlilo, kao gost Prve TV pozvan je dr Stevan Blagojević, direktor Instituta za opštu i fizičku hemiju. Dao je uvid u to da li je ova tehnika zaista neophodna za našu sigurnost.

Prema riječima dr Blagojevića, uvriježeno je mišljenje da je najbolje oprati jagode potapanjem u rastvor sode bikarbone. Međutim, ističe da ova metoda nije neophodna. Dovoljno je samo oprati jagode u vodi, kao i ostalo voće. Štaviše, soda bikarbona može promijeniti pH nivo voća, što može dovesti do blagih promjena u njegovoj boji i ukusu. Na pitanje o efikasnosti sode bikarbone u uklanjanju pesticida iz voća, dr Blagojević pojašnjava da ne postoje dokazi u prilog ovoj tvrdnji. Prema riječima direktora Instituta za opću i fizičku hemiju, ideja da soda bikarbona može značajno utjecati na topljivost ili ukloniti masnoće jednostavno je mit. Jedini uticaj sode bikarbone je na pH nivoe. Čini se da je ova zabluda nastala iz nepotkrijepljene tvrdnje koja nije bila pravilno istražena ili potvrđena.

Preporučeno