Nina Borović Kobiljski, koja je tragično izgubila ćerku u masakru koji se dogodio u Osnovnoj školi “Vladislav Ribnikar” na Vračaru, hrabro se direktno obratila roditeljima 13-godišnjeg dječaka odgovornog za stravičan čin. U snažnom i emotivnom obraćanju podijelila je svoj bol i pozvala roditelje da preuzmu odgovornost za postupke svog djeteta. Uprkos nezamislivom gubitku koji je pretrpjela, Nina je pokazala neverovatnu snagu i saosjećanje prema roditeljima mladog ubice, prepoznajući da i oni pate na svoj način. Njene riječi bile su podsjetnik na važnost empatije i razumijevanja, čak iu najtežim okolnostima.

Kompletna poruka koju je objavila na društvenim mrežama, a koja je bila krajnje iznenađujuća, prenosi se bez ikakvih propusta. Stanja koja se ne liječe mogu imati značajan uticaj na fizičko i emocionalno zdravlje djeteta. To također može utjecati na njihovu sposobnost učenja i uspjeha u akademskom i društvenom smislu. Pružajući svom sinu odgovarajući tretman, dajete mu najbolju šansu za svijetlu i uspješnu budućnost. Preklinjem vas da preispitate svoju odluku i potražite neophodan tretman za svog sina. Kao zajednica, moramo dati prioritet zdravlju i dobrobiti naše djece, a to počinje poduzimanjem akcija kada je to potrebno. Pišem Vam sa velikom zabrinutošću u vezi sa dobrobiti Vašeg sina. Uočio sam da on nije dobio neophodan tretman za njegovo stanje i pozivam vas da preispitate svoju odluku. Razumijem da traženje liječenja može biti zastrašujuće i neodoljivo, ali imajte na umu da su vam dostupni resursi i podrška. Nikad nije kasno da preduzmete akciju i date prioritet zdravlju svog sina. Kao roditelji, važno je dati prednost zdravlju i sreći naše djece. Zanemarujući liječenje vašeg sina, izlažete ga riziku za dalje komplikacije i potencijalno ugrozite njegovu budućnost.

U slučaju da tražite naše prisustvo i želju da izrazimo kajanje tako što ćete reći: “Ponizno tražimo oprost jer nismo bili svjesni naših nedjela i duboko žalimo zbog naših postupaka”, bili bismo otvoreni za vaše izvinjenje. Postalo je evidentno da više nemamo vjere u pravdu koja je isključivo zasnovana na svjetskim standardima. Međutim, nastojimo održati svoju vjeru u čovječanstvo i koncept istine. Važno je napomenuti da je naše odeljenje VII/2 bilo jedinstveno na svoj način, ne po tome što su ga činili akademski izvrsni studenti, već zato što su bili dobrodušni ljudi koje je bliska veza. Pohađali bi školu sa radošću i vraćali se kući zadovoljni svojim danom…

Preporučeno