Policija je, po nalogu Prvog osnovnog javnog tužilaštva u Beogradu, saslušala majku 13-godišnjeg dječaka koji je 3. maja izvršio masakr u Osnovnoj školi “Vladislav Ribnikar” na Vračaru. Pokrenut je uviđaj. nakon što su se pojavile sumnje u potencijalno majčino zanemarivanje i zlostavljanje njenog maloljetnog djeteta. Vlasti ozbiljno shvataju ovo pitanje i istražuju sve moguće faktore koji su mogli doprinijeti tragičnom događaju.

Učešće majke i radnje koje su dovele do incidenta se detaljno ispituju kako bi se utvrdila bilo kakva krivica ili nemar s njene strane. Incident je ostavio zajednicu u šoku i vlasti čine sve što je u njihovoj moći da dođu do dna onoga što se dogodilo i osiguraju zadovoljenje pravde. Kurir je saznao da je student koji je izveo pucnjavu predomislio na dan incidenta. Umjesto da provede svoj plan da naudi svojim drugovima iz razreda, učenik je izrazio želju da kontaktira svoju majku i da ga pokupe iz škole.

Osoba je u školu stigla sa oružjem i planom, ali su ugledavši čuvara D.V., prema kojem su gajili naklonost i poštovanje, osjetili želju da odustanu od svog plana i pozvali su majku da dođe po njih. Međutim, kada je stražar pokušao da im pomogne zbog njihovog neobičnog ponašanja, osoba je izvukla pištolj i pucala u čuvara. Ovaj događaj izazvao je nasilnu epizodu u kojoj je osoba nastavila da ubije još devet prijatelja prije nego što je zaustavljena, prema izvoru. Dječakova majka je imala velika očekivanja od svog sina i on je očigledno bio nestrpljiv da ih ispuni, tvrde izvori bliski porodici. Međutim, niko nije prepoznao potencijalnu opasnost ove situacije.

Policija je tokom uviđaja obavila razgovor sa majkom dotičnog dječaka, u kojem je ona dala uvid u dinamiku njihovih porodičnih odnosa. Razgovarala je o svom odnosu sa sinom, mužem i prirodi njihove veze. Razgovor se pokazao kao vrijedan izvor informacija za vlasti. Kako prenosi Kurir, ispitivanje je trajalo deset sati. Protiv majke je pokrenuta istraga zbog sumnje na zanemarivanje i zlostavljanje maloljetnog djeteta. Na ispitivanje u policiji izrazila je nevjericu da bi njen sin ikada mogao da se nasilno ponaša.

Preporučeno