Nakon što je odlučila detoksirati cijelo tijelo, Julija Tarbath, nutricionistica i motivacijska trenerica, poduzela je 12-dnevnu dijetu samo s bananama. Navela je visok sadržaj kalorija u voću, kao i njegovu bogatu razinu saharoze, glukoze i vlakana kao razloge zašto je to idealna hrana za zadržavanje sitosti tijekom duljeg vremenskog razdoblja. Julija je gotovo odmah primijetila poboljšanje probave. Kako ona objašnjava, “Nisam osjećala nadutost u trbuhu i crijeva su mi bila tako tiha. Također sam se osjećala opuštenije, pozitivnije i kreativnije.” Osim toga, doživjela je povećanu razinu fokusa. “Prvi put u životu bio mi je dovoljan jedan dan da obavim sve svoje dnevne zadatke. Nisam bila pod stresom pa sam se mogla usredotočiti na svaki zadatak.

” Njezin suprug Pavle, koji je također vegan i s Julijom je suvlasnik voćarskog i poljoprivrednog biznisa, također se prihvatio izazova i uspješno ga završio. Julija se prije početka ovog izazova borila s raznim zdravstvenim problemima, uključujući visoku razinu šećera u krvi, probleme s probavom, prekomjerno razmnožavanje Candide, depresiju, hormonsku neravnotežu i poteškoće sa začećem. No, nakon radikalnih promjena u životu, njezino zdravlje se značajno popravilo i na putu je da postane majka. Prelazeći na drugu temu, banane su poznate po svom bogatom sadržaju hranjivih tvari, ali imaju i “tamnu stranu”. Koje su prednosti, a koje mane konzumiranja ovog popularnog voća? Jesu li banane odgovorne za debljanje? Odgovor je i da i ne, ovisno o količini i načinu konzumiranja.

Iako banane ne sadrže masti, bogate su ugljikohidratima zbog niskog sadržaja vode i sadrže prirodne šećere. Važno je suzdržati se od pretjeranog uživanja u bananama tijekom dana, jer prekomjerna konzumacija ovog voća može dovesti do pohranjivanja glikogena u jetri i pretvaranja u mast, umjesto da se pretvara u energiju kako je predviđeno. Stoga je potrebno održavati uravnoteženu prehranu i redovito vježbati. Unatoč tome, banane su izvrstan izvor kalija, magnezija, vlakana i drugih bitnih vitamina, što ih čini izvrsnim dodatkom svakom režimu mršavljenja. Ključno je biti umjeren u konzumiranju bilo koje vrste hrane, pa tako i banana, kako biste izbjegli debljanje. Međutim, neki medicinski stručnjaci i nutricionisti upozoravaju protiv ove dijete.

Dok svježe voće i povrće obično ima malo soli i puno vlakana, neki svježi proizvodi zapravo mogu biti štetni za vaše zdravlje. Na primjer, cvjetača, kelj i brokula mogu negativno utjecati na funkciju štitnjače, potencijalno uzrokujući probleme ako već imate problema sa štitnjačom. Osim toga, osobe koje konzumiraju samo sirovo voće i povrće mogu doživjeti manjak vitamina B12, željeza, cinka i kalija, što može dovesti do anemije. Stoga se ova dijeta ne preporučuje trudnicama, djeci i starijim osobama. Ako razmišljate o drastičnim promjenama svoje prehrane, savjetuje se da potražite savjet liječnika ili ovlaštenog nutricionista.

Preporučeno