Volite cvijeće i imate ga u stanu, na balkonu, u vrtu i želite da vam izgleda što ljepše, a tajna u tome kako da vaše cvijeće bude još ljepše i bujnije je  u tome da cvijeće treba prihranjivati, a ovo je način kako da najbolje napravite rastvor za prihranjivanje biljaka. Sve biljke vole šećer, a posebno kaktusi, pa se prije zalivanja saksija sa cvijećem može zasuti sa jednom malom kašikom šećera, ili je politi slatkom vodicom u onjeru jedna čaša vode, jedna mala kašika šećera.Mlijeko je, inače, veoma korisno za biljke. Neke domaćice ubrizgavaju špricom mlijeko, direktno u stablo biljke.

Odličan efekat na cvijeće daje i ricinusovo ulje, a u litru vode koja je odstajala treba dodati jednu kafenu kašiku ulja, zatim flašu zatvorite i promućkajte, da ne bi ulje opeklo korijen biljke,a dok se ulje nije podiglo u flaši, zalijevamo cvijeće.

Čudotvorni rastvor je i onaj koji se pravi od vode i ljuske od jajeta, a ljuske od jajeta trebaju da se preliju vodom i tako ostave 5-7 dana na sobnoj temperaturi, te nekada sve to treba promiješati, a onda sa tim rastvorom zalivajte svoje cvijeće. Imuntet cvjeća možete da povećate  ako prskate cvijeće sa rastvorom vode u koju ste stavili jedan aspirin od 300 miligrama.

Ako ste primijetili da vaše biljke počinju da venu iz neobjašnjivih razloga – uzrok mogu biti sitne štetočine, mušice, koje je teško uočiti golim okom. To rješavate sa šibicama, koje sa glavom šibice zabijate u zemlju, na udaljenosti od 5 cm od ruba saksije, a nakon toga zalijte cvijeće. Dva dana kasnije zamijenite šibice, i nakon još dva dana mušice će nestati

 

 

 

Preporučeno