Jabukovo sirće i sokda bikarbona su svakako 2 jako korištene namirnice, a još ni najveći svetski mislioci nisu prokužili, zašto je ona toliko dobra, i kako se u stvari može koristiti u jako puno mogućih kombinacija. Gastroenterolog prof. dr Vojislav Perišić je upozorio i na sodu bikarbonu koju ljudi piju na svoju ruku, i savetuje da to uopšte nije toliko pametna opcija za jednu osobu.

“Stari je trik, koji je poznat kod starijih osoba, pojedete pa vam nešto ne odgovara, pa uzmete pilulu protiv kiseline, i onda vam se sve sabere, međutim, to je i više nego pogrešna stvar. Ako vam bude bolje posle 45 minuta, to je kiselina. Kakva soda bikarbona, čoveče, nemojte da pomišljate ni slučajno na te stvari?! Ona neutralizuje kiselinu na pola sata, i gotovo je dejstvo, nema ga, tu se apsolutno sva priča završava. Moraju se uzimati lekovi koji imaju prolongirani efekat, soda bikarbona je princip, jednostavno na kratko dejstvuje, a nije baš zdrava po čoveka”, rekao je dr Perišić.

Sa druge strane, nutricionistkinja Milka Raičević je dodala da da bi želudac trebalo pripaziti i unositi dosta vlakana, koja ga na prirodan način vlaže, a samim time i jača njegovu moć.”Vlakna čuvaju naš želudac, a ja bih pečurke izbacila, sa time se ne bih nikako zezala. Teško su varljive, i retko ko ih podnosi. Kao i luk, u bilo kojem obliku. Sve zavisi kako je pripremljeno”, rekla je ona. Luk se svaki puta treba malo prokuhati, pa tek onda servirati i nećete imati problema sa probavom. Kombinujte sa sirom ili pavlakom, neutralisaće problem.

Preporučeno