Doktor Branislav Tiodorović je jedan od najboljih epidemiologa u Srbiji, a ovih je dana za predstavnike medija i za javnost govorio  o tome kako vremenski uslovi utiču na korona virus i kako sve uvedene mjere mijenjaju tok epidemije i koliko je izolacija važna u svemu tome. N apitanje novinara da li je bilo moguće izbjeći cijelu ovu situaciju sa epidemijom, Tiodorović je rekao da nije bilo šanse da se izbjegne epidemija, jer je ona zahvatila cijeli svijet. Za sada, po njegovom saznanju epidemiju su izbjegle neke afričke zemlje, u kojima ima izolovanih slučajeva, ali su te zemlje izbjegle masovna oboljenja, te da svugdje gdje su temperature visoke da ovoga virusa nema, te da temperature štete virusu, ali najviše UV zraci

Novinari su htjeli i da znaju zašto je važno da svi budemo disciplinirani i da se držimo socijalne distance i izolacije i na koji način bi građani trebali da shvate eventualnu izolaciji+u od 24 sata, a doktor Tiodorović je to objasnio ovako:

“Jedina mjera koju možemo da uvedemo a da bude smislena i da ima efekta je ta. Nažalost, još uvijek ne postoji vakcina niti neka vrsta zaštite koja bi nam garantovala da se nećemo razboljeti Čak ni lijekovi koji se trenutno primjenjuju, kod nekoga će djelovati a kod nekoga neće, iako naši doktori primjenjuju najkvalitetniju terapiju koja je poznata kod Kineza, a kasnije se pokazala djelotvornom i u Europi. Kada imate ograničenu mogućnost da se zaštitite, odnosno ograničenu mogućnost prevencije, onda je jedini način da se suzbije daljnje širenje jeste da se onemogući virusu selidba iz jednog organizma na drugi. Poznato je da virus ne može da preživi bez tijela domaćina, stoga ukoliko se nađe na otvorenom, nakon nekoliko sati on izumire.”

Ostatak teksta pročitajte OVDJE

Preporučeno