U jednom jutarnjem programu Prve televizije gostovala je dr Svetlana Stanišić a pričala je o holesterolu a to je defintiivno jedna od tema koja najviše zanima ljude u Srbiji. Ono što je jako bitno u fitnes populacije je veoma popularno izbegavati žumance, pa napravi omlet od belanaca koji ima jako malo kalorija.

Međutim, u žumancetu se nalaze jako korisne materija, meso, jaja, mleko i mlečni proizvodi su biološki jako vredne namirnice. Možemo živeti bez njih ali su jako korisne. Postoje druge stragedije koje se primenjuju pre nego što dođemo do toga da izbacimo meso”, kaže doktorka i navodi četiri strategije koje bi trebalo da primenimo kako bismo držali holesterol pod kontrolom.

” Prva je uvođenje biljnih vlakana, što znači da za doručak, na primer, jedemo ovsenu kašu. Ali ne onu gotovu, već kupimo ovsene pahuljice, razmutimo u mleku i prokuvamo. Ovas ima betaglukan koji je odličan za sprečavanje recikliranja holesterola u telu smanjenje njegovog preuzimanja.”” Sledeže vrste namirnica čiji unos treba da povećavamo u borbi sa holesterolom su mahunarke, semenke, lešnici, orasi i bademi. To je druga strategija. Lešnici, orasi i bademi su izvori fitosterola koji je biljna vrsta holesterola. On se takmiči sa holesterolom u crevima oko preuzimanja. To je druga stvar koju treba da povećamo.”

“Treća strategija je izbegavanje margarina. To je ono kad lekari kažu da izbacite slatkiše. Ljudi misle da je to zbog šećera, ali nije. Tu su kremovi, raznorazne napolitanke i slično, na njima piše hidrogenizovana palmina mast ili hidrogenozovano biljno ulje. To je sve margarin. On jako podiže holesterol, bez obzira što ga reklamiraju kao namirnicu koja ga ne sadrži. Otprilike šest puta više podiže nivo holesterola nego puter. Zato su domaći kolači bolji, jer se prave sa puterom.” Ostatak čitajte ovde

Preporučeno