U svom izlaganju dr. Svetlana Stanišić osvrnula se na temu kolesterola, te dala uvid u vrste namirnica koje osobe s ovim problemom trebaju konzumirati. Osim toga, istaknula je uobičajene pogreške koje čine mnogi pojedinci te skrenula pozornost na namirnice koje bi općenito trebalo izbjegavati. Mnogi u zajednici fitnessa odlučuju se odreći žumanjaka u korist niskokaloričnih omleta napravljenih isključivo od bjelanjaka. Ipak, žumanjak sadr  ži mnoge korisne tvari. Proizvodi kao što su meso, mliječni proizvodi i jaja sadrže hranjive tvari koje su biološki bitne za naše tijelo. Iako možemo preživjeti bez njih, oni svakako imaju svoje koristi. Liječnik objašnjava da postoje razne preventivne mjere koje možemo poduzeti prije nego što potpuno izbacimo meso iz naše prehrane.

Liječnik opisuje četiri takve strategije za održavanje razine kolesterola pod kontrolom. Jedna od tih strategija uključuje i konzumaciju zobenih pahuljica. Tijekom priloga u Jutarnjem programu TV Prve doktorica je podijelila tri strategije za borbu protiv povišene razine kolesterola. Prva taktika uključuje uključivanje biljnih vlakana u prehranu, poput zobene kaše pomiješane s mlijekom i kuhane. Zob sadrži betaglukan, koji može spriječiti recikliranje kolesterola u tijelu i smanjiti njegovu apsorpciju. Druga strategija uključuje povećanje unosa mahunarki, sjemenki, lješnjaka, oraha i badema. Ovi orašasti plodovi su bogati fitosterolom, biljnim kolesterolom koji se natječe s crijevnim kolesterolom za apsorpciju. Treća strategija je izbjegavanje margarina koji se možda krije u nesumnjivim slatkišima, kremama, napolitankama i drugim proizvodima na kojima je označeno hidrogenirano palmino ili biljno ulje.

Izbacivanje margarina može značajno utjecati na smanjenje razine kolesterola. Unatoč tome što se reklamira kao hrana bez kolesterola, zapravo značajno podiže razinu kolesterola. Zapravo, podiže razinu kolesterola oko šest puta više od maslaca. Zbog toga se preporuča umjesto toga odlučiti se za domaće kolače s maslacem. Korištenju suplemenata treba pristupiti s oprezom. Prema riječima dr. Stanišića, jedan od pristupa borbi protiv povišenog kolesterola je uvođenje određenih namirnica za koje se zna da su učinkovite, poput češnjaka (kojega Srbi jako vole), maslinovog ulja i plave ribe.

Osim toga, uzimanje dodataka također može biti korisno. Međutim, bitno je biti oprezan kada su u pitanju suplementi fitosterola, jer pretjerani unos može dovesti do štetnih učinaka. Liječnik također upozorava na korištenje dodataka češnjaku koji reklamiraju odsutnost lošeg zadaha, jer su takvi dodaci često neučinkoviti. Najbolje je izbjegavati bacanje novca na te proizvode.

Preporučeno