Institut Batut izvijestio je da je u Srbiji 69 osoba oboljelo od groznice Zapadnog Nila. Srećom, svi su pacijenti trenutno u stabilnom stanju i na putu su oporavka. Ovog ljeta mali kukci i dalje predstavljaju velike probleme ljudima. Ne samo da njihovi ugrizi izazivaju nepodnošljiv svrbež, već mogu izazvati i značajne komplikacije ako se ugriz inficira. Unatoč prisutnosti virusa Zapadnog Nila u našoj zemlji, građani ostaju ravnodušni. Simptomi bolesti obično se manifestiraju između dva i 14 dana nakon uboda zaraženog komarca. Stručnjaci su primijetili da je ova sezona bila daleko manje teška od prethodnih u smislu širenja virusa. Za razliku od prošle godine, tijekom koje je bilo zabilježenih smrtnih ishoda, u ovoj godini nema smrtnih slučajeva, a broj zaraženih smanjen je za 70 posto. Prema riječima Mitre Drakulović iz Instituta za javno zdravlje Srbije “Dr Milan Jovanović Batut”, 80 posto oboljelih od virusa Zapadnog Nila je asimptomatsko.

Kod preostalih 20% bolest se manifestira kao blaži oblik sa simptomima koji uključuju vrućicu, glavobolje, bolove u mišićima i zglobovima, blage osipe i otečene limfne žlijezde. Međutim, manje od 1% zaraženih razvije teški oblik bolesti. Osobe starije od 50 godina, osobe s kroničnim bolestima i dijabetesom izložene su većem riziku od ozbiljnije bolesti. Nažalost, trenutno ne postoji cjepivo protiv groznice Zapadnog Nila, a jedina zaštita od bolesti je izbjegavanje uboda komaraca. Komarci iz roda Cules pipiens primarni su prijenosnici virusa i poznato je da najčešće grizu u sumrak. Ovi komarci se obično nalaze u našim domovima, oko naših vrtova i u blizini terasa restorana. Drakulović preporuča nošenje svjetlije odjeće dugih rukava i hlača jer komarci mogu izgristi usku odjeću. Prilikom boravka na otvorenom preporuča se i korištenje repelenata na svim izloženim dijelovima kože.

Virus Zapadnog Nila bio je posebno težak za građane 2018. s više od 400 prijavljenih infekcija i 36 smrtnih slučajeva. Sezona prijenosa virusa obično traje od lipnja do studenog. Trenutno Institut za javno zdravlje Srbije “Dr Milan Jovanović Batut” prijavljuje ukupno 69 slučajeva groznice Zapadnog Nila u Srbiji. Ovi slučajevi prijavljeni su iz različitih okruga, uključujući Grad Beograd (19), Južnobački (20), Zapadnobački (7), Sremski (7), Južnobanatski (4), Srednjobanatski (3), Severnobački (2), Kolubarski (2), Mačvanski (2), Nišavski (1), Sjevernobanatski (1) i Pomoravski (1). Oboljeli su muškarci (40 slučajeva) i žene (29) u dobi od 18 do 89 godina, priopćeno je iz Batuta.

Na temelju sezone praćenja 2023. bilo je ukupno 387 prijavljenih slučajeva groznice Zapadnog Nila u ljudskoj populaciji Europske unije (EU) i Europske ekonomske zajednice (EEZ) do 6. rujna 2023. Ti su slučajevi prijavljeni u nekoliko zemalja, uključujući Italiju s 203 slučaja, Grčku sa 100 slučajeva, Francusku s 18 slučajeva, Mađarsku s 19 slučajeva, Rumunjsku s 39 slučajeva, Njemačku s 3 slučaja, Španjolsku s 4 slučaja i Cipar s 1 slučajem. Od ovih prijavljenih slučajeva, 29 smrtnih slučajeva pripisano je groznici Zapadnog Nila, točnije 13 u Grčkoj, 9 u Italiji, 6 u Rumunjskoj i 1 u Španjolskoj.

Preporučeno