Niko jednostavno ne voli kada se vreme pomera bilo da je u pitanju jedan sat napred, ili jedan sat unazad. puno teže to pada u proleće, kada jednostavno izgubimo jedan sat spavanja, i onda nam treba definitivno par dana da se dozovemo, i da uđemo u novi ritam. Sada je doolo vreme da se vreme pomera u drugom pravcu, to jeste jedan sat unazad, tako da ćemo možći spavati jedan sat duže.

To će se desiti krajem ovog meseca, a odnosi se na 31 oktorbar, a to je noć sa subote na nedelju kada će se sat pomeriti jedan sat unazad, odnosno sa 02:00 na 03:00 sata. Na ovaj način definitivno počinje i zimsko računjanje vremena. Tako da svi oni koji vole dnevnu svetlost će ipak biti malo razočarani, jer, sunce će kasnije da izlazi a ranije da zalazi, tako da sada možemo da znamo kako je na Islandu gde imamo polarne noći, kada noć traje i do 6 meseci.

Veći deo Evropskih zemalja će da promeni kazaljke na satu te noći, ali opet imamo izuzetaka popuut Rusije kojaa već par godina to uopšte i ne radi. Ovaj proces stvara jako puno peripetija, tako da se jako dugo vremena razmatra opccija da se u svim zemljamaa ukine ova opcija menjanja vremena. Prvi puta se ova praksa uvela još u I Svetskom ratu, a svese ddesilo 1916 godine, a glavni razlog je tada naveden kao ušteda potrošnje ugljena i ostalih energenata. Velika Britanija, Rusija i Amerika su krenule za njima, ali je samo pr godina posle rata određeni broj zemalja dustao od ove prakse.

Sve se ponovo vratilo na stari sistem, a 70 godina prošloga veka ta praksa se vratila na velika vrata, a u bivšoj Jugoslaviji ova prksa je počela 1983 godine. Inače cela ideja je krenula od Bendžamina Frenklina koji je još u 18 veku krenuo sa ovom praksom, jer je shvatio da mu zimi sveće traju dosta kreže nego kada je u pitanju letnje vreme. George Hadson je uveo u svetsku praksu celi proces još sada davne 1895 godine. Koja su vaša mišljenja o pomeranju vremena i ima li to smisla po vama da se uopšte više i radi?

Preporučeno