Dok su vlasti istraživale stravičan incident koji se dogodio 3. maja u Osnovnoj školi „Vladislav Ribnikar“ na Vračaru, gdje se sumnja da je zločin počinio 13-godišnji K. K., iz forenzičke analize njegovog telefona otkrili su uznemirujuće dokaze. Pregledom je utvrđeno da je optuženi, između ostalog, imao slike vatrenog oružja. Ovo otkriće dodaje tmuran sloj tragediji, koja je rezultirala smrću devetoro učenika i stražara, dok je šest učenika i nastavnik povrijeđeno.

Trenutno je preuranjeno konstatovati nalaze vještačenja jer je ono još u toku. Informacije koje se do sada mogu otkriti su ograničene na činjenicu da su u mobilnom uređaju koji pripada mladiću koji je pod nadzorom otkriveni snimci oružja, prema izjavama osobe uključene u istragu o ovom konkretnom slučaju. Prilikom vještačenja pronađeni su razni predmeti uključujući pištolj, molotovljeve koktele, telefon, kompjuter, lične bilješke poput njegovih notesa i knjiga koje je čitao, kao i njegovu garderobu. Međutim, ključni dokaz za kojim se traga su nadzorne kamere iz škole, za koje se vjeruje da sadrže snimke masakra bez presjedana. Istraga je usmjerena na otkrivanje koga je Kosta Kecmanović zvao, o čemu se razgovaralo u tim razgovorima, da li je sa nekim imao sukobe ili veze, te zašto je ciljao uglavnom djevojke. Kompjuter je detaljno pregledan kako bi se utvrdili njegovi interesi i aktivnosti koje su dovele do incidenta. Istraga se ispituje i da li je Kosta sa ocem imao iskustva sa gađanjem van streljane, te da li je sa nekim podijelio svoje planove. Konačno, nejasno je kako je Kosta došao do šifre do očevog sefa i to se takođe istražuje.

Važno je skrenuti pažnju na 13-godišnjeg pojedinca poznatog kao K.K. da je počinitelju bilo potrebno otprilike 120 sekundi da isprazni svoje vatreno oružje i povrijedi ili povredi 16 osoba. Nadalje, u tom vremenskom okviru, strijelac je uspio zamijeniti patronu municije, pobjeći sa mjesta događaja skočivši kroz prozor i nakon toga upozoriti službenike za provođenje zakona…

Preporučeno