Danas ćemo se malo posvetiti oralnoj higijeni koja je itekako važna po zdravlje jednog čovjeka. Dovoljno je samo reći kako je na Balkanu svaki treći čovjek u prosjeku ima problema sa pokvarenim zubima. Karijes, i umjetni zubi, proteze su sasvim normalna stvar u današnje vrijeme. Sve kreće od malih nogu, kada roditelji ne uče svoje dijete da pere zube na vrijeme, i onda se javlja ovaj problem. 

Međutim, mi danas ne govorimo o ovom problemu, nego jednom sasvim drugom, a to je kada čovek ima sjajne zube, bez traga od karijesa, a opet ima jako loš zadah, koji je toliko jak da mu ponekad bude neugodno u društvu. Onda se ljudi jednostavno zapitaju, kako je to uopšte moguće? Redovno peru zube, nemaju kamenac niti karijes, a opet imaju te probleme?

Kupuju se žvakaće gume, mjenjaju se svakakvi kaladonti, međutim, nikakav pomak nije zabilježen po tom pitanju. Šta onda uraditi? Kako su najbolji svjetski dentolozi zaključili, problem uopšte nije u zubima, nego u želudcu, koji kod nekih osoba luči jako puno kiseline, zato im se jako osjeti neugodna aroma iz usta. Također, i oni koji jako puše, imaju ovaj problem, a za sve njih mi danas imamo jedan jako konkretan prijedlog. 

Uzmite jednu lisku prirodne metvice i žvaćite je, na taj način ćete na prirodan način da pomognete u borbi protiv lošeg zadaha. Soda bikarbona je također odlična stvar. Otopite jednu kašikicu u čaši tople vode, i sa ovim rastvorom ispirite usta prije pranja zuba. Klinčići su također jako dobri da ih grickate. 

Preporučeno