Uvriježeno je mišljenje da je svaki pojedinac na Balkanu naišao na gastarbajtera koji nema osjećaj za stil u organizaciji svog životnog prostora. Bez obzira na značajnu količinu novca koju su možda zaradili, gotovo je sigurno da će u svoj kućni dekor ugraditi neke ljepljive elemente. U ovom članku ćemo govoriti o srpskom selu koje je steklo na glasu zbog svojih pretjeranih i kitnjastih ukrasa, koji se smatraju oličenjem kiča.

Smješten na središnjoj tački između Šapca i Valjeva, ovo područje je prepoznatljivo po značajnoj populaciji radnika migranata. Veliki dio ovih pojedinaca posvetio je godine svog života radu u zemljama poput Austrije, Italije i Njemačke, a potom su većinu svoje zarade uložili u nekretnine u svojoj rodnoj zemlji. Grad Draginje je posebno poznat po svojim netaknutim kućama od bijelog kamena, koje su ukrašene složenim gipsanim rezbarijama s prikazima lavova, konja, labudova i sokola. Posljednjih godina mnogi su vlasnici kuća zamijenili svoj tradicionalni dekor vrhunskim pločicama, kuhinjskim elementima i namještajem uglednih dizajnera kao što su Louis Vuitton i Versace. Prema izvještajima iz Monda, još uobičajeniji predmeti poput ormara, ogledala i zavjesa zamjenjuju se modernim i modernim alternativama.

Selo koje se nalazi u opštini Koceljeva može se pohvaliti izuzetnim nizom kuća koje privlače pažnju svakog prolaznika. Novinari su u pratnji domaćice Slađane Damjanović obišli nekoliko domova u kojima borave starije žene dok su njihove porodice u Beču. Prema Slađaninim riječima, trend izgradnje kuća sa raskošnim ukrasima i gipsanim lavovima počeo je kada je prvi čovjek u selu sagradio svoj dom prije nekoliko decenija. Od tada su mnogi vlasnici kuća slijedili njihov primjer i sada bijeli kamen zamjenjuju sjajnim fasadama i ulažu velika sredstva u ograde od kovanog željeza koje mogu koštati i do 15.000 eura. Slađana je napomenula i da je za mještane omiljeni način prijevoza džip “mercedes” ili “bmv”.

Slađana je primijetila da se odnos romske zajednice prema zlatu promijenio. Čini se da im je prioritet posjedovanje vrhunske sportske odjeće renomiranih brendova nego zlatnog nakita. Fokus se pomjerio sa razmjetanja zlata na nošenje originalnih i elegantnih tenisica, košulja i majica. Osim toga, kuće u zajednici su evoluirale tako da uključuju više soba, sa ukupno četiri na gornjem i pet na donjem nivou. Vanjski dio sada uključuje bazen, a kuća je dovoljno prostrana da primi više porodica, iako u njoj žive samo tri. Ima ukupno tri kupatila, od kojih se jedno nalazi u suterenu za aktivnosti na otvorenom, a preostala dva za redovnu upotrebu.

Preporučeno