Smrt muftije Muamera Zukorlića digla je mnogo prašine u javnosti, i o tome se dosta pisalo, a ono što je sve iznenadilo jeste to da je on preminuo, a da je bio mlad, kao i to da je vodio veoma zdrav život, da nije imao nikakve poroke ili tome slično, tako da je ova vijest za mnoge bila šokantan, ali kako se moglo i očekivati, njegovoj porodici je ipak bilo najteže.

Njegov najstariji sin i njegov nasljednik, Usame, sumnjao je u to da je njegov otac preminuo prirodnom smrću, pa je ttražio ekshumaciju tijela njegovog oca, kako bi se uradile neke analize, i sve to opet provjerilo. Sada se Usame oglasio i iznio je neke detalje rezultata obdukcije kao i međunarodne ekspertize. On je na konferenciji za novinare izjavio sljedeće: “Porodica oseća veliko olakšanje jer se pokazalo da muftija nije otrovan. Bio bi veliki teret da je otrovan. Od Istanbula ćemo tražiti obrazloženje njihovih rezultata koji su ukazivali na trovanje”, rekao je on.

Analiza koja je obavljena u Turskoj pokazala je prisustvo teških metala u tijelu Muamera Zukorlića, a ove analize su rađene u dvije ustanove u Turskoj i obje su ukazivale na trovanje. Jedna od njih je pokazala prisustvo teških metala, a druga je ukazala na trovanje hranom. Međutim, radile su se analize i u Srbiji, Bosni i Hercegovini, kao i Njemačkoj, a rezultati iz svih navedenih država ukazivali su na prirodnu smrt. Usame je rekao i ovo: “Da, ovim rezultatima je istraga smrti Muamera Zukorlića završena i tužilaštvo će je obustaviti”. Ostatak teksta pročitajte ovde.