Kada je u pitanju lubenica, bez obzira da li je klasifikovana kao voće ili povrće, rijetko se može naći neko ko može odoljeti da se prepusti ovoj živopisnoj zelenoj kugli, koja pršti sočnim grimiznim mesom i sokom . Uobičajeno je da ga konzumiramo do tačke zasićenja, često poredeći svoju punoću sa osećajem lubenice na ivici da pukne. Kako bi se takva pojava izbjegla, možda bi bilo korisnije koristiti slatke, grimizne plodove lubenice u stvaranju raznih ukusnih poslastica.

 

 

watermelon

Ove poslastice uključuju sorbet, sladoled, frape, žele, pa čak i supu. Otkrijte niz izuzetnih recepata za ove divne deserte na našoj cijenjenoj web stranici Super Recipes. Nakon uživanja u sočnom mesu lubenice, često nam preostaje nezavidan zadatak da zbrišemo odbačenu koru. Međutim, Nata 73 je otkrila pametan način da ga preinači i ljubazno je podijelila s nama fantastičan recept za domaće slatkiše od kore lubenice kroz naše Super recepte. Kako biste osigurali optimalne rezultate, preporučuje se odabir lubenica s debljom korom. Bez daljeg odlaganja, evo jednog divnog recepta koji vam omogućava da uživate u esenciji ljeta čak i tokom zimskih mjeseci.

 

 

Za izradu ovog recepta sakupite sljedeće sastojke: 600 grama kore lubenice, 1200 grama šećera, 1 limun i 1 vrećicu vanilin šećera. Za početak, pazite da su kore lubenice temeljito očišćene s obje strane. Nastavite tako što ćete lubenicu izrezati na male komadiće nalik kocki. Uzmite veliki lonac i napunite ga vodom. Kada voda proključa, dodajte kockice kore lubenice i ostavite da se kuhaju nekoliko minuta. Nakon toga procijedite kockice lubenice i bacite vodu. Ponovite ovaj postupak nekoliko puta, prokuhajte kockice i svaki put ih procijedite. Preporučuje se da se ovaj postupak ponovi otprilike 5-6 puta. Kada su kocke skuvane, procijedite ih i prebacite u posudu napunjenu sa 3-4 litre hladne vode. Idealno bi bilo da se kocke namakaju u hladnoj vodi 24 sata, a zatim ih još jednom procijedite. U posebnom loncu pomiješajte šećer i više od pola čaše vode. Zagrijte smjesu dok ne dobije slatku i sirupastu konzistenciju. Zatim u šerpu dodajte kockice kore lubenice i kuhajte oko 15 minuta. Na kraju nasjeckajte nekoliko kriški limuna i dodajte ih u smjesu. U slatko iscijedite preostali limunov sok i dodajte vanilin šećer. Ostavite smjesu da se kuha još 2-3 minute. Skinite lonac sa vatre i otvorite ga, a zatim ga pokrijte vlažnom krpom. Kada se slatkiš ohladi, pažljivo ga prebacite u tegle za čuvanje.

 

 

Preporučeno