Elma Elfić, koja je ranije bila udata za preminulog muftiju Muamera Zukorlića, sa četvoro djece preselila se u Beograd. Od septembra prošle godine zaposlena je kao pomoćnik ministra prosvete u Ministarstvu prosvete, nauke i tehnološkog razvoja. Njena specifična uloga u ministarstvu je da rukovodi Odjeljenjem za unapređenje ljudskih i manjinskih prava u obrazovanju.

Bol koji smo doživljavali bio je zasjenjen okrutnošću i nepravdom onih koji su se skrivali iza lažne dobrote. Morali smo napustiti naš grad zbog ogromne borbe sa kojom smo se suočavali. Elmin glavni fokus bio je da njena djeca ostanu mentalno, emocionalno i duhovno jaka tokom ovog teškog vremena, i vjeruje da je u tome uspjela. Elma Zukorlić otkriva zamršene detalje svog preseljenja u Beograd sa četvoro djece nakon iznenadne smrti njenog supružnika.

Iako muftija više nije s nama, moja je odgovornost da ostanem jak zbog djece. Najmlađi sin se bori sa svojom tugom i često izražava želju da oponaša svog pokojnog oca. Uputio sam ih da je najbolji način da odaju počast uspomeni na svog oca da teže ka tome da postanu vrli, moralni, obrazovani i pobožni pojedinci. Materijalna imovina i prolazna zadovoljstva će na kraju nestati, ali samo kroz naša dobra djela možemo stvoriti trajno naslijeđe dobrote i saosjećanja.

Muftija je često viđan u javnosti zbog svog političkog angažmana, dok je Elma dala prioritet održavanju mirnog okruženja za svoju djecu i sebe. Elma je izjavila da je odluka da učestvuje u intervjuima koji su imali za cilj da dovedu u pitanje negativne stereotipe o muslimankama, posebno onima koje nose hidžab, bila u potpunosti njena, i iako se njen partner nije uvijek slagao, on je na kraju razumio i poštovao njene izbore. Ona je izrazila ogroman ponos na ove intervjue i njihov potencijal u borbi protiv predrasuda i diskriminacije.

 

Preporučeno