Dijete Ane Mihajlovski je doživjelo vršnjačko nasilje dok je pohađalo školu, zbog čega je njen sin postao žrtvom tako traumatičnog i uznemirujućeg događaja. Incident je izazvao ogromna emocionalna previranja i uznemirenost i za Anu i za njeno dijete, i vjerovatno je ostavio trajan uticaj na njihove živote. Takvi incidenti maltretiranja i agresije mogu imati ozbiljne i dugoročne posljedice na fizičko, mentalno i emocionalno blagostanje djece, a za škole i zajednice je ključno da preduzmu snažne mjere za sprječavanje i rješavanje takvih incidenata kako bi se osigurala sigurnost i dobro zdravlje djece. Anino iskustvo naglašava potrebu za podizanjem svijesti i djelovanjem protiv vršnjačkog nasilja u školama, kao i potrebu da se pruži podrška žrtvama i njihovim porodicama u suočavanju s posljedicama takvih traumatskih događaja.

Milica i Marko Kon nedavno su u živom programu otkrili da je njihova ćerka žrtva vršnjačkog nasilja. Ovu vijest kasnije je potvrdila i voditeljka Ana Mihajlovski, koja je na svom Instagram profilu podijelila slično iskustvo. Iako Ana nije gostovala u emisiji, potvrdila je opravdanost Miličinih tvrdnji. Činjenica da je tako malo dijete izloženo maltretiranju je duboko zabrinjavajuća i naglašava potrebu za većom svjesnošću i djelovanjem kako bi se spriječilo ovakvo ponašanje. Imperativ je da zajedno kao društvo radimo na stvaranju sigurnog i inkluzivnog okruženja za svu djecu, bez štetnih posljedica maltretiranja.

Sin Ane Mihajlovski prošao je kroz situaciju sličnu ćerki para Kon. Međutim, TV voditeljka je odlučila da do sada o tome šuti, isključivo kako bi zaštitila privatnost svog djeteta.

Nažalost, priča koju ću ispričati je istinita. U početku sam oklijevala da podijelim svoja iskustva i iskustva svoje djece. Međutim, i moj sin ide u isti razred i bio je podvrgnut maltretiranju od strane dva dječaka u prva dva mjeseca prvog razreda. Uprkos tome što je škola skrenula pažnju na to, nisu postojali efikasni mehanizmi za rješavanje ovog problema. Poražavajuća je pomisao da je i moje dijete, koje je dobilo diplomu za najboljeg druga u razredu, također bilo žrtva fizičkog nasilja. Jasno je da naše škole nemaju adekvatna sredstva za borbu protiv nasilja, a nastavnicima su često vezane ruke. Kao roditelj, duboko sam zabrinut za sigurnost i dobrobit naše djece. Nije ni čudo što mnogi od nas dižu glas u znak protesta. Predugo smo se osjećali ugroženo.

Sin Ane Mihajlovski, koji nosi ime P.G., je dijete njenog drugog braka sa Mirkom Grubinom. Uz P.G., Ana i Mirko dijele i ćerku po imenu Zoe. Ana je pre braka sa Mirkom bila u braku sa Goranom Stamenkovićem, sa kojim je dobila ćerku Ivu.

Preporučeno