U nastavku današnjeg članka smo i dalje uz Badnji dan i Božić koji je polako pred vratima. Vjerujemo da svi znate, da oni koji žive po većim gradskim centrima su polako izgubili osjećaj za tradiciju i primjera radi za sječenje Badnjaka u šumi. Svi su se apsolutno modernizovali, Badnji dan se čestita preko društvenih mreža, dok niko ne ustaje prije 10 sati ako ne mora. 

Nekada je to bilo puno drugačije, podsjećamo, glava porodice je ustala prije zore, uzimala najmlađeg člana kuće i sa sobom ga odvodila u šumu, gdje bi se sjekao Badnjak, zatim bi se dolazilo kući, doručkovalo bi se, a onda bi se klala pečenica, stavljala na ražanj i cijeli dan pokao pekla za Božić koji je sutradan. Taj cijeli dan se posti, jede se posni grah, krompir salata, i pogača. 

Međutim, u današnje vrijeme rijetki su oni koji poste i koji vjeruju toliko u boga, ali na selima se ta tradicija i dalje poštuje. Dans opet kao što je bio slučaj i sa spremanjem ajvara u jesen, mnoge poznate osobe su krenule da malo više vjeruju u boga. Krenuli smo od Veljka Ražnatovića, koji je zajedno sa svojim prijateljima, jutros rano prije same zore otišao u šumu, isjekao Badnjak, čestitao svojim pratiteljima Badnji dan i krenuo ka svojoj kući. 

Sada je i Katarina Grujić, uradila sličnu stvar jer je sa svojim dečkom koji nastupa za Crvenu Zvezdu, rano jutros poranila i otišla u šumu da odsjeku Badnjak na vrijeme. Slika je izazvala dosta komentara i polemike. Imate li vi badnjak?

Preporučeno