Kako se pokazalo, postoji prirodna oseka i oseka u razinama kortizola u našim tijelima. To znači da je kortizol najviši ujutro kada se probudimo, a najniži navečer kada idemo spavati. Kava je omiljen napitak diljem svijeta, no važno ju je konzumirati umjereno iu pravo vrijeme. Međutim, jeste li znali da ispijanje kave rano ujutro može imati negativne učinke na žene? Studija nedavno objavljena u digitalnoj arhivi američkog Nacionalnog instituta za medicinu otkrila je da ispijanje kave na prazan želudac, osobito kod žena, može imati negativne zdravstvene posljedice. Budući da je razina kortizola na vrhuncu ujutro, ispijanje kave u to vrijeme može poremetiti razinu tjelesnih hormona i cirkadijalni ritam. Kako je na portalu PureVov objasnila nutricionistica i liječnica Karlin Rozenblum, kortizol može negativno utjecati na ovulaciju, hormonsku ravnotežu i težinu.

Kada su razine kortizola na vrhuncu, konzumacija kofeina može uzrokovati povećanje lučenja kortizola. Razlog tome ostaje nepoznat, no vjeruje se da kava može utjecati na određene vitamine i minerale u tijelu. Dr. Rozenblum ističe važnost kortizola za funkcioniranje tijela, ali upozorava na potencijalne probleme koji mogu nastati zbog stalnog stresa i njegovog naknadnog lučenja. To može dovesti do povišene razine šećera u krvi i inzulinske rezistencije. Uz to, ispijanje kave na prazan želudac može dovesti do probavnih problema i povećane razine želučane kiseline. Za one koji imaju želučane probleme, vrijedi napomenuti da je hladna kava 70% manje kisela od tople kave. Za one koji se bude oko 7 ujutro, preporuča se pričekati da se razina kortizola prirodno smanji između 9:30 i podneva prije nego što popiju prvu šalicu kave.

Nutricionist Rosenblum predlaže konzumiranje hrane bogate kalcijem za doručak, poput badema, jogurta ili chia sjemenki, kako biste uravnotežili kiselost. Jutarnja šalica kave može pružiti potrebnu energiju. Ljubitelji kave znaju da se ništa ne može usporediti s ovim ritualom, čak ni uz postojanje zdravijih zamjena. Iako postoji ispravan način kuhanja turske kave, neki ljudi oklijevaju dopustiti drugima da “miješaju” u njihovoj šalici. Istina je da ne postoji jedinstvena metoda za pripremu kave jer svatko ima svoj jedinstveni pristup. Ključ leži u procesu proizvodnje piva, dok su ostali faktori minorni u usporedbi.

Postoji uobičajena zabluda da će dodavanje dodatne žlice kave rezultirati jačim napitkom, ali to nije tako. Time ćete samo pojačati okus i učiniti kavu gorčom. Ključ za pripremu jake kave je pravi omjer vode i kave. Na svakih 170 mililitara vode dodajte dvije žličice kave. Započnite kuhanjem 50 mililitara vode, a zatim dodajte šećer po ukusu, miješajući dok se ne otopi. Kad zavrije maknite sa štednjaka i dodajte žličicu kave. Ponavljajte ovaj postupak dok se ne postigne željena čvrstoća, kao što je naznačeno markom “illy”. Pjenu možete baciti ili umiješati prije nego što se kava malo slegne prije posluživanja.

Preporučeno