Več smo par puta pisali na ovu temu, a tiče se higijene samog uha kojeg neki ljudi nepravedno zapostavljaju. Vosak koji se nalazi u samom uhu je itekako zdrava stvar za samo uho i ušnu školjku, ako se nalazi u normalnim mjerama jer on služi da podmaže samo uho. Međutim, ako ga ima previše, onda nije u redu ni estetski a ni zdravstveno. 

Baš iz tog razloga neke osobe se nakon tuširanja odlučuju da sami čiste uho sa štapićima za uši, pa i nekim drugim stvarima poput ključeva za uato? Tada se itekako može oštetiti ušni bubnjić, pa je najbolje da uzmete komad vate i da natopite u ulje i namažete samo uho i onda lagano sa štapićem za uho da očistite sve od voska. 

Međutim, da li ste znali da je boja samog voska nekada jako bitna za zdravlje vašeg cijelog organizma. Ako je na primjer vosak kojeg očistitie iz uha sive boje, onda nema razloga da se brinete jer se radi o običnoj prašini, i to nije nimalo zabrinjavajuće. Ako imate tragova krvi, onda je najvjerovatnije riječ o samoj infekciji uha, i zato trebate da posjetite svoga doktora. Ako je vosak smeđe boje, onda je u pitanju jedan stresan period koji se treba svakako malo pustiti da ode niz vodu, okanite se stresnih situacija.

Ako je crna boja u pitanju onda je u pitanju najvjerovatnije gljivična infekcija, tako da bi i u ovom slučaju trebali da posjetite svoga doktora. Bijela boja znači da je u pitanju da u vašem tijelu nedostaje običnih vitamina. 

Preporučeno