Danas ćemo pričati o tuširanju. Bez tuširanja ne možete živjeti, a uz tuširanje ide mnogo važnih stvari, poput osjećaja čistoće i osvježenja. Trebali biste se tuširati barem jednom dnevno, ako je moguće. Mislimo da je važno da naše peškire za kupanje održavamo čistima i bez mikroba. Neki ljudi ih mogu jednostavno baciti u korpu za veš nakon svakog tuširanja, ali drugi ih mogu koristiti nekoliko puta prije pranja. Mislite li da je to dobra ideja?

Stručnjaci kažu da ručnike pune mikroba treba prati jednom sedmično kako bi se izbjegli neugodni mirisi i infekcije. Mikrobiolog Jason Tetro otkrio je da mikroskopsko ispitivanje peškira pokazuje da se mogu reprodukovati stotine hiljada, ako ne i milione puta u samo nekoliko dana. Ovaj brzi rast može pokrenuti lančanu reakciju neugodnih mirisa i infekcija, stoga često perite svoje ručnike! Kristina Kolins, dermatolog, kaže da neki mikrobi, poput stafilokoknih bakterija otpornih na antibiotike, mogu biti opasni i dovesti do ozbiljnih infekcija. Ona savjetuje ljudima da paze kako čiste svoje ručnike, jer to može uzrokovati akne i folikulitis.

Naša tijela imaju mikrobiom, koji su moćne bakterije, kvasci i gljivice. Ovi mikroorganizmi žive na našoj koži, a kada se obrišemo ručnikom, neki od tih mikroorganizama i mrtvih stanica kože se prenose na tkaninu. Nakon nekoliko puta upotrebe ručnika, preporučuje se da često peremo ruke, posebno ako imamo akne ili ekcem. Trebali bismo i češće prati jastučnice, čaršave i bilo koju drugu tkaninu koja dolazi u dodir s našom kožom.

Peškiri za ruke su napravljeni od tkanine koja može zadržati više bakterija od drugih vrsta tkanina, pa ih je potrebno prati češće od drugih vrsta tkanina. Prilikom pranja ručnika važno je koristiti odgovarajuću količinu deterdženta i pravilno ih osušiti kako bi se izbjeglo nakupljanje taloga i kiselkastog, pljesnivog mirisa. Ako ručnici za ruke nisu pravilno osušeni, oni također mogu postati leglo bakterija. Stručnjaci kažu da će samo dvije supene kašike deterdženta biti dovoljne za čišćenje peškira. Kako biste ih održali mekanima, najbolje je izbjegavati omekšivače i sušilice rublja. Ako želite prijatan miris, možete koristiti kuglicu za sušenje vune sa kapljicom eteričnog ulja.

Preporučeno