Iako je situacija u Srbiji itekako dobro što se tiče covida 19, krizni štab i dalje održava sastanke svaki dan u 15 sati, pa čak i nedjeljom, tako da izuzetak nisu bili niti prethodni dani. Doktor Branislav Tiodorović, kao i direktorica centra “Batut” su se obratili u petak poslijepodne srpskoj javnosti i opet upozorilio da nema mjesta za opuštanja. 

Na samoj pres konferenciji bio je i doktor Predrag Kon, koji je opet izdao par upozorenja, da nam se opet ne bi desila situacija kao i prije samo 2 mjeseca, kada smo se isto tako opustili, i opet nas je pregazila pandemija za jako kratko vrijeme. Dolaze periodi kada srbi slave krsne Slave, i opet je podcrtao da se ne pretjeruje sa posjetama, dovoljno je samo proslaviti uz najbližu rodbinu. 

Također je naglasio da će se već sutra razmatrati opcija uvođenja karantina za sve državljane Srbije koji stižu sa ljetovanja iz Crne Gore. Treba biti realan pa reći, da je kod njih situacija očajna, za zemlju koja nema ni milion stanovnika, 300 do 400 zaraženih na dnevnom nivou, je stvarno strašna cifra. Nije još donesena odluka za karantin, ali i ako se uvede trajao bi od 5 do 7 dana, a ne 15 kao do sada. 

Predrag Kon je sve objasnio sa jednom rečenicom:”Trebamo se odlučiti, jesu li nam važnije sahrane ili slavlja?”, sa ovim je svakako mislio na svadbe, veselja i krsne Slave. Zamolio je za držanje mjera, i svakako nođenje zaštitnih maski. Šta vi mislite o cijeloj situaciji trenutno, da li je stvarno toliko kritično kao što Kon navodi?

Preporučeno