Tužiteljstvo će ispitati Miljanku Kecmanović, majku 13-godišnjeg Koste Kecmanovića, osumnjičenog da je počinio teški zločin ubojstva više od četrdeset osoba u Osnovnoj školi “Vladislav Ribnikar”. Svrha ispitivanja je da se utvrdi je li dječak bio zlostavljan ili zanemarivan od strane majke. Pitanje koje svačije zanima je može li njegova majka biti optužena za zločin i potencijalno suočena sa zatvorskom kaznom.

Ako netko ne pruži odgovarajuću skrb i njegu djetetu kojemu je to potrebno, za neispunjavanje svoje dužnosti može dobiti kaznu zatvora do tri godine. Osim toga, ako počine kazneno djelo zlostavljanja maloljetne osobe tjerajući je na prekomjerne ili neprimjerene poslove ili nanošenje štete njezinu razvoju iz koristoljublja, mogu se kazniti zatvorom do pet godina. Sudbina majke Koste Kecmanovića sada je u rukama pravnih stručnjaka i vještaka, jer će ovisiti o procjeni stanja njegove obitelji od strane centra za socijalni rad.

Bitno je utvrditi je li obitelj prethodno prijavljena u Centru za nasilje u obitelji, zlostavljanje djece ili po bilo kojoj drugoj osnovi. Prilikom vještačenja kod maloljetnog Koste pronađeni su različiti predmeti koji su pripadali maloljetnom Kosti, među kojima su pištolj, molotovljevi kokteli, telefon, računalo, njegova odjeća, kao i osobne stvari poput bilježnica i knjiga koje je čitao. Ova saznanja upućuju na to da je Kosta cijeli zločin pažljivo isplanirao. Jedini dostupni konkretni dokaz su nadzorne kamere postavljene u školi, za koje se očekuje da će sadržavati snimke neviđenog masakra. Ovu informaciju za Telegraf je podijelio jedan uključen u istragu.

Ministar Bratislav Gašić nedavno je u Saboru dao izjavu da je videonadzor korišten kao dokaz u jednom nedavnom slučaju. Nije jasno tko je prvi pozvao policiju, ali se zna da je ubojica pokušao stupiti u kontakt s ministrom. Policija je stigla u roku od desetak minuta, ali iz istrage nedostaju važne informacije. Osumnjičenikov otac odgovoran je za ostavljanje oružja bez nadzora i trenutno se nalazi u pritvoru u Beogradu. Osumnjičenik Vladimir negira bilo kakvu krivnju i da je imao kolekciju vatrenog oružja u sefu u svojoj kući. Dijete koje je počinilo zločin nije pokazalo kajanje i nedostajalo mu je empatije. Trenutno su na psihijatrijskoj njezi.

Preporučeno