SVI MI PONEKAD PAZARIMO ROBU KOD KINEZA, JER JE JAKO POZNATO DA SU IM CIJENE MINORNE, ALI SA DRUGE STRANE NI SAMI KVALITET NIJE BOG ZNA ŠTA. UGLAVNOM SU TO PROIZVODI OD PLASTIKE, I URAĐENI JAKO NEKVALITETNO, ALI DOBRO DOĐU ZA JEDNOKRATNU UPOTREBU. U NASTAVKU VAM DONOSIMO JEDNO STVARNO ZANIMLJIVU PRIČU.

Cijeli ovaj slučaj desio se u Engleskoj, gdje je jedan mladić iz Njukastla, po imenu Šakil Akbar kupio crne čarape i tamo pronašao jako neobičnu poruku. Poruka je napisana na čistom kineskom jeziku, a napisao ju je jedan zatvorenik koji ih je i sam napravio. Šakil je uspio da prevede mali sadržaj poruke na engleski jezik i primjetio da se radi o pozivu za pomoć.

“Moje ime je Ding Tingkun. Imam 38 godina i pogrešno sam optužen za zločin, koji je sadržavao prevaru i ucjenu i osuđen na sam nepravedno na tri godine zatvora. Sve se to dogodilo zato što sam poslovno putovao u Peking da prijavim slučajeve korupcije”, prenosi Engleski tisak.

Dalje se priča u ovome tekstu da se žalio sudu na svoj pretešku presudu i da je trenutno u Kantonu Lingbi gdje ga konstantno muče. Zamolio je da ko bilo ko nađe poruku da je pošalje kineskom predsjedniku ili čak premijeru.

“Imam osjećaj da je ovaj zatvorenik jako rizikovao kada je ovo pisao, sve me je to jako mučilo kada sam je pročitao”, kazao je Englez Šakil.

Ipak, glasnogovornik kompanije koja prodaje ove čarape rekao je da je sve ovo čista igra jer su se slične poruke pojavile širom cijele zemlje. Akbar nije jedini koji je pronašao poruku sličnog sadržaja među čarapama.