Medicinska zajednica izražava zabrinutost nakon smrti čovjeka koji je obolio od krimsko-kongoanske hemoragijske groznice, poznate i kao “hemoragijska groznica oka”, zbog njezinih jezivih simptoma. Ova bolest, koju prenose krpelji, pojavila se u Namibiji i izaziva veliku zabrinutost među dužnosnicima i medicinskim stručnjacima koji rade na suzbijanju virusa. Procjenjuje se da je mnogo ljudi već zaraženo, a stopa smrtnosti od virusa je 40%, što ga čini iznimno opasnom bolešću. Ujedinjeni narodi izvijestili su da je ovo sedma epidemija bolesti u Namibiji u proteklih sedam godina, a po prirodi je slična virusu ebole.

Vlada zemlje poduzela je akciju osnivanjem odbora za hitne slučajeve kako bi spriječila daljnje širenje virusa. Ključno je priznati ovaj trud. Do sada je otkriveno 27 slučajeva, a većina njih su zdravstveni radnici koji su se zarazili tijekom njege pacijenata. Na prvi slučaj sumnjalo se 16. svibnja, a pacijentica je isprva bila na liječenju na klinici. Međutim, kasnije su prebačeni u središnju državnu bolnicu u glavnom gradu i nažalost preminuli 18. svibnja, kako je navelo ministarstvo zdravlja.

CCHF se u početku pojavljuje simptomima kao što su vrućica, bolovi u trbuhu, grlobolja, bolovi u mišićima i povraćanje. Pacijenti također mogu osjetiti promjene raspoloženja, zbunjenost i pospanost. Kako bolest napreduje, dolazi do krvarenja iz popucalih kapilara na koži, nosu i očima. Iako se primarno prenosi putem uboda krpelja, također se može širiti putem tjelesnih tekućina i krvi, pa čak i između bolničkih pacijenata ako se ne poštuju odgovarajući protokoli sterilizacije. Svjetska zdravstvena organizacija izdala je upozorenje o mogućnosti da CCHF izazove izbijanje u zdravstvenim ustanovama, što predstavlja ozbiljnu prijetnju uslugama javnog zdravstva.

Svjetska zdravstvena organizacija uvrstila je Krimsko-kongoansku hemoragičnu groznicu (CCHF) na svoj popis “devet prioritetnih bolesti” koje se smatraju najopasnijim za dobrobit opće javnosti. Ovo je priopćenje objavljeno u utorak, skrećući pozornost na težinu CCHF-a i potrebu za povećanjem svijesti i mjerama prevencije.

Preporučeno