Najdublja vještačka rupa na Zemlji prekrivena je samo jednim zarđalim metalnim poklopcem koji datira još iz perioda Sovjetskog saveza, a duboka je monstruoznih punih 13 kilometara. Eh, uravo o tome pričamo danas, i čeka vas jedna jako zanimljiva i poučna priča koja ima i svoj efekat, to jeste poentu da nikada nije onako kakvim se čini na prvi pogled.

Sovjeti su u ime znanosti napravili ruski super duboku bušotinu koju su jednostavno nazvali Kol da bi saznali što se nalazi ispod nas. Stoga su kopli jako dugo vremena, jer se ovdje ipak radi o jako velikoj dubini koju čovjek nikada nije toliko duboko iskopao.

Projekt bušenja Zemljine površine započeo je 1970-ih u blizini Murmanska, kada su sovjetski znanstvenici htjeli testirati Zemljinu koru. Kopali su više od 12 kilometara tijekom dva desetljeća, ali 1992. morali su prestati bušiti jer je temperatura bila oko 180 stupnjeva, što je toplije nego što su predviđali, bilo je neizdrživo za više nastaviti.

Stručnjaci tek trebaju shvatiti na koji način da se prevaziđe ova temperaturna prepreka ako žele nastaviti s bušenjem, a da se pritom ne uništi sva oprema, ipak se ovdje radi o jako skupim mašinama, čija tržišna vrijednost je jako visoka, i nema prostora za grešku.

Uprkos svemu, već su spoznali više naučnih otkrića. Na 12 kilometara dubine je otkrivena voda, uprkos tome što su bili uvjereni da je to nemoguće, ali eto, i to se ipak desilo. Našli su i 24 nove vrste dugo mrtvih ćelijskih organizama i stigli do kamenja starog 2,9 milijardi godina. Ova bušotina je prečnika od 23 centimetra, a zavarili su joj metalni poklopac, pa unutra niko ne može da upadne.