Da li ste ikada razmišljali o Islamu na jedan poseban i specifičan način. Naime, crna feredža ili abaja je uobičajeni odjevni komad za žene u ultrakonzervativnom islamskom kraljevstvu jer se doživljava kao simbol pobožnosti, i 90% žena ih tamo i nosi. Međutim, kada je prošle godine princ Mohamed bin Salman nagovijestio u intervjuu za CBS, američku TV kuću da bi trebalo malo “opustiti” kodeks odijevanje za žene rekavši da hidžab više nije obavezan, nastala je prava revolucija, svi su se apsolutno digli protiv toga za njih neprihvatljibog prijedloga.

Međutim, Mashal al-Jalud otišla je korak dalje napravivši potpunu kulturnu pobunu – prestala je nositi maramu i nosila je visoke pete, nije htjela da bude u skladu sa ostalima, ona je na jedan način napravila pravu malu pobunu među svim ženama. Specijalist za ljudske resurse ponosno je prošli tjedan šetao tržnicom u Rijadu u narančastoj bluzi i hlačama.

Naravno, izazvala je previše pažnje, pa su je ljudi počeli komentirati i pitali je je li poznata, je li ona uzor, tko je ona da hoda po Rijadu tako eksplicitno obučena? Samo im se nasmijala i odgovorila im da je ona obična žena, baš poput svih drugih, samo je htjela malo slobode za sebe. 

Abaya ili feredža, koja postoji tisućama godina, ali postala je obvezna posljednjih desetljeća, također je obvezna odjeća za nemuslimanske žene u kraljevstvu. Dres koud nekad je fanatično provodila vjerska policija, i iako više ne postoji vjerska policija, otkrivene žene su još uvijek suočene s maltretiranjem konzervativne nacije u kojoj je odjeća povezana s “čistoćom”.