Balkan je inače dosta specifičan prostor u kojem su njegovi stanovnici vijekovima unazad bili itekako sujevjerni, pa tako imaju jako puno običaja u koje vjeruju, a koja se razlikuju od regije do regije i nacionalnosti samih stanovnika. Pored Balkana, samo je Azija i Indija jača po pitanju sujeverja. Recimo, kada bi u Americi za nekim prosuli lonče vode kada krene na ispiti ili razgovor za posao, mislio bi da ste poludjeli, ili da je to možda neki napad na njega.

Međutim, to je kod nas znak da vas prati sreća i da imate uspjeha tamo gdje ste krenuli. Šta je sa vezivanjem crvenog konca oko ruke bebe kada se rodi, jer se vjeruje da će to sačuvati bebu od uroka i zlih jezika. Mačke su također specifične, urbana je legenda ako vam crna mačka pređe preko puta, da ćete imati peh ili nesreću, zato neke osobe čekaju da neko drugi prođe ispred njih, ili jednostavno tri puta pljucnu da pokriju “zlu kob”.

Međutim, ako niste upoznati mačke su po Islamu, najčišće životinje i definitivno su poželjne za kuću, jer vas čuvaju od zlih duhova, ali i miševa ako slučajno već živite na selu. Međutim, danas jedna jako zanimljiva tema, a tiče se baš ovih životinja, i šta znači ako vas mačka prati u stopu? Naime, jako je velika mogućnost da za vama ide nesreća, koju samo mačka vidi. Zato je nemojte tjerati, ostavite je sa vama, jer vam to u neku ruku može i život spasti. Međutim, ako za vama ide i u wc, onda je jednostavno njena znatiželjna priroda u pitanju, jer želi da zna šta vi tamo zapravo radite.