Jedna od najrasprostranjenijih religija u cijelom svijetu jeste Islam, koji mnoge države smatraju nazadnom religijom, mada ni krišćanstvo kao ni ostale religije nisu nešto savremenije i naprednije, te nisu naklonjene ženama, a u svijetu mnogo je muslimana koji i dalje žive po šerijatu, gdje oni svoje žene naročito tretiraju kao robinje i životinje, a ono što je mnoge od nas iznenadilo jeste da takva situacija nije baš ista kod Tuareg naroda.

Njih često zovu “Plavim narodom”, i to zbog toga što oni vole da nose plavu odjeću. Oni su po vjeri sunitski muslimani, a na njihovu religiju dosta utiče i drevna pred-islamska tradicija, pa tako oni predstavljaju jedan od rijetkih muslimanskih naroda, gdje muškarci umjesto žena pokrivaju lice, ali to nije sve. Naime, prije nego se pripadnica ovog naroda uda, ona može da mijenja partnere, i da živi prema istim pravilima prema kojima žive muškarci.

Kako smo već naveli žene u ovom narodu ne nose velove, a za razliku od njih, muškarci ih nise, i to tirkizno plave. Isto tako žene mogu da se razvedu, a nakon razvoda one zadržavaju svoju imovinu. Kult matrijarthata toliko je jak da se zet ne usuđuje da u istoj sobi podijeli obrok sa taštom. Tačnije, sramno je da muškarac jede u prostoriji sa bilo kojom ženom sa kojom nema intimne odnose, a vrhunac bezobrazluka bio bi da podijeli obrok sa taštom. Ostatak teksta pročitajte ovde.