U selu Tavnik na Kraljevcu, poznatom po obilju stabala dunje, nalazi se jedinstvena anomalija: nekonvencionalni krastavac. Prije četiri godine Mila Bogićević i njen suprug krenuli su u kooperativni poduhvat s jednom beogradskom tvrtkom, ponudivši im povoljne uvjete za uzgoj ovog povrća. Oni osiguravaju potreban sadni materijal, sirovine i hranu, dok su zemljište i rad vlastiti doprinos. Dostupna je 24-satna savjetodavna služba. Slučajno sam naišao na radio reklamu i odlučio pokušati. Nije me mučio niti jedan trenutak žaljenja, jer se uzgoj krastavaca pokazao kao neizmjerno unosan pothvat. Na nama je odgovornost ponuditi zemljište, a sezona počinje sredinom svibnja i završava sredinom rujna. Nije pretjerano fizički zahtjevan, lišen zadataka poput okopavanja. Proces uključuje sadnju, njegu i žetvu, uz dodatnu sigurnost sigurne kupnje.

Robu isporučujemo, a uplata nam naknadno liježe na račun”, otkriva Mila. Prve godine oborila je dosadašnji rekord postigavši ​​impresivan prinos od čak devet tona na samo pet ari zemlje, unatoč statusu novajlije. Sada su parcelu proširili na osam ari. Za uzgoj kornišona ključno je adekvatno i dosljedno zalijevanje jer ova biljka zahtijeva znatnu količinu vode. Osim toga, prije sadnje je potrebno dezinficirati tlo. Kornišoni se dijele u tri klase od kojih ovisi otkupna cijena. U prvu klasu spadaju kornišoni veličine od tri do šest centimetara, u drugu klasu spadaju kornišoni veličine od šest do dvanaest centimetara, a u treću klasu kornišoni veličine preko dvanaest centimetara. Veličina.

Cena kornišona u prvoj klasi je 140 dinara po kilogramu, dok je u drugoj klasi cena 90 dinara po kilogramu.Što se tiče treće klase, to nam nije primarno. Cilj nam je uravnotežena raspodjela između prve i druge klase, idealno u omjeru 50:50. Mila naglašava da se s četiri mjeseca rada može zaraditi i do 3000 eura. Prema njenim riječima, riječ je o profesiji koja ima potencijal da bude vrlo unosna, čak i da za nekoliko mjeseci premaši prosječna godišnja primanja u Srbiji. To je jednostavna jednadžba: što više radite, to više zarađujete. Međutim, pogrešno je vjerovati da se uzgoj i berba kornišona mogu obaviti bez napora.

Kao i svaki posao, zahtijeva predanost i naporan rad, ali isplativost ga čini isplativim. Kornišoni su najveći izazov u procesu uzgoja, ali uz vodstvo agronoma, koji su uvijek na raspolaganju, te prepreke možemo uspješno savladati, navodi Mila. Svi kornišoni uzgojeni u Srbiji izvoze se u Njemačku, gdje se konzumiraju kao alternativa kikirikiju i čipsu, često u njima dok se gledaju sportovi ili TV serije. Zato je ključno da kornišoni budu što sitniji jer u ovoj veličini postižu vrhunsku kvalitetu.

Preporučeno